آنچه در این مطلب می خوانید:
در دنیای امروز با توجه به افزایش جمعیت جهان نیاز به محصولات کشاورزی بیشتر و بیشتر احساس می شود. از طرف دیگر، توان انسان منبع کارآمد و قابل اتکایی برای پیشبرد امور طاقت فرسای زراعی نمی باشد. بنابراین، به لطف پیشرفت فناوری، مکانیزاسیون کشاورزی به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردهای بشر در قرن بیستم به شمار می رود. بسیاری از محققین، استفاده از ماشین آلات مدرن کشاورزی به جای نیروی دام در کشاورزی را نقطه عطفی در روش تولید محصولات کشاورزی می دانند. انواع ماشین آلات مدرن برای تمامی مراحل کشاورزی ابداع و تولید شده اند که در ادامه این مقاله از پایگاه ملی مناقصات هزاره به معرفی مهم ترین و پرکاربرد ترین آنها خواهیم پرداخت.
کاربردی ترین ماشین آلات مدرن کشاورزی
ماشینآلات مدرن کشاورزی شامل انواع وسایل و دستگاه های مکانیزه است که به منظور انجام فعالیت های کشاورزی ارتقا یافته و سپس مورد استفاده قرار می گیرند. این ماشین آلات با ترکیب فناوری و مهندسی، به کشاورزان کمک می کنند تا کارایی، بهره وری و کیفیت تولید خود را افزایش دهند. مهم ترین ماشین آلات مدرن کشاورزی عبارتند از:
تراکتور
تراکتورها یکی از رایج ترین ماشین آلات کشاورزی به شمار می روند. از این وسیله کم و بیش در اقصی نقاط دنیا به کار گرفته می شود. تراکتورهای کشاورزی امروزه انواع مختلفی دارند. اندازه آن ها از تراکتورهای دو چرخ کوچک با توان ۱۰ اسب بخار تا تراکتورهای سنگ شکن بزرگ ۸ چرخ با توان بیش از ۵۰۰ اسب بخار متغیر است. وجود همین تنوع زیاد در استفاده از ماشین آلات مدرن کشاورزی مثل تراکتور سبب شده تا با توجه به شرایط، این ماشین کاربرد های مختلفی برای کشاورزان داشته باشد.
به طور کلی، تراکتورها به لحاظ عملکرد خود به صورت زیر تقسیم بندی می شوند:
- تراکتور همه کاره و معمولی
- تراکتور زنجیری
- تراکتور شاسی بلند
- تراکتور باغبانی
- تراکتور چمن
- تراکتور بیل مکانیکی
- تراکتور دستی و تریلر
این تراکتورها در بسیاری از فعالیت های کشاورزی نظیر؛ شخم زدن، درو کردن، دندانه زنی، تسطیح، نرم کردن خاک، بارگیری و همین طور سم پاشی به کار گرفته می شوند. بعضی از تراکتورهای مدرن در داخل و به ویژه خارج از کشور تنها جنبه کشنده دارند.
کمباین
ماشین کمباین به خاطر اینکه سه عمل درو کردن، کوبیدن و جداسازی دانه از ساقه را به صورت همزمان انجام می دهد به آن کمباین (ترکیب کردن، combine) گفته می شود. کمباین یکی از مؤثرترین ماشین های مدرن کشاورزی جهت برداشت محصولات زراعی است که حضور نیروی انسانی در محل را به کمترین حد ممکن می رساند. ماشین های کمباین عمدتاً در دو گروه ماشین های کاشت و ماشین های برداشت تقسیم بندی می شوند.
کمباین کاشت:
این کمباین نوعی ماشین ترکیبی است که دارای مخازنی از بذر، کود و تعدادی ابزار خاک ورزی می باشد و عملیات خاک ورزی و کاشت را به صورت همزمان انجام می دهد. این دستگاه کششی بوده و عملیات کاشت را سرعت می بخشد. کمباین کاشت به کشاورزان فرصت استفاده از یکی از ماشین آلات مدرن کشاورزی که به طور گسترده در مزارع با خاک ورزی پایین و بدون خاک ورزی قابلاستفاده می باشد را می دهد. این وسیله به دلیل حجم کم و راندمان بالا، نقش عمده ای در موفقیت آمیز بودن عملیات کاشت دارد.
کمباین دروگر یا برداشت:
این مدل ماشین آلات مدرن کشاورزی معمولا برای برداشت انواع محصولات کشاورزی استفاده می شود. به طورکلی، ماشین های کمباین برداشت به ۳ دسته طبقه بندی می شوند که شامل:
کمباین برداشت علوفه
کمباین برداشت غلات
کمباین برداشت چغندر، سیب زمینی، ذرت، پنبه و نیشکر
به عنوان مثال؛ ماشین پنبه پاک کن یک نوع کمباین است که همانند دستگاه های بسته بندی علوفه می تواند به راحتی دانه ها و علوفه را از هم جدا کرده و عملیات کشاورزی را ساده تر کند. این نوع ماشین آلات در ابتدای پیدایش به شکل های سنتی و دستی تولید شده بودند، اما امروزه به عنوان ماشین های بسیار پیشرفته در آمده اند که در موقعیت های مختلفی به کار گرفته می شوند. سرعت و کیفیت بهره وری با این ماشین آلات مدرن کشاورزی بسیار افزایش پیدا کرده است.
هواگرد های کشاورزی
امروزه استفاده از هواگردها به عنوان ماشین آلات مدرن کشاورزی در بین کشاورزان متداول شده است. هواگردهای کشاورزی به ویژه پهباد ها با استفاده از امواج فراصوتی مکان یابی میکنند و می توانند بهترین فاصله با گیاهان را برای تزریق سموم انتخاب کنند. از طرف دیگر، با استفاده از این نوع ماشین آلات و سم پاشی از راه دور، سم کمتری مصرف می شود و سموم به طور کامل و یکنواخت به سطح مزرعه پاشیده می شوند. روش سم پاشی هوایی با پهپاد در مقایسه با روش سنتی، مزیت های بسیاری را به همراه دارد. از مزایای استفاده از پهپادها می توان به سم پاشی در تاریک هوا، افزایش سرعت کار، کاهش هزینه ها و همچنین حفظ سلامت نیروی انسانی اشاره کرد.
استفاده از ماشین آلات مدرن کاشت بذر
به طور کلی، ماشین آلات مدرن کاشت بذر به ۳ دسته از جمله؛ بذرپاش، ماشین کاشت سیب زمینی و همچنین ماشین نشاکاری تقسیم می شود. این ماشین ها به کاشت بذر در خاک می پردازند و شامل سه نوع بذرپاش درهم، بذرپاش خطی یا خط کار و بذرپاش توده ای هستند.
بذرپاش های درهم
دانه ها در این نوع کاشت به صورت پراکنده هستند. کاشت بذرها بعد از خروج از مخزن به طور مساوی توزیع می شود. برتری این روش نسبت به کاشت دستی این است که بذرها به شکل یکنواخت تر و منظم تر، با سرعت بیشتر و نیروی کار کمتر کاشته می شوند.
بذر پاش های خطی
عملکرد این دسته از ماشین آلات مدرن کشاورزی به این شکل است که ابتدا شیارهایی درون زمین ایجاد می شود. سپس دانه ها را در این شیارها می ریزند و روی آن ها را می پوشانند. بعضی از بذرپاش های خطی، مجهز به ابزارهایی هستند که می توانند به راحتی عمق کاشت و فاصله ردیف ها را نیز تغییر بدهند.
بذر پاش های توده ای
در این نوع از بذرپاش ها، دانه ها به شکل تپه در ردیف های منظمی کاشته می شوند. به این صورت که بذرها باید به شکل تپه ای و در فواصل زمانی کاشته شوند. کاشت دانه ها با استفاده از این ماشین آلات مدرن کشاورزی به طور معمول بر روی یک خط صورت می گیرد.
جمع بندی
در این مقاله برخی از ابزار و ماشین آلات مدرن کشاورزی را برای شما ارائه نمودیم. بدون شک تعداد این ادوات به مراتب بیشتر می باشد و انتخاب این ماشین آلات به نوع محصول کشاورزی تولید شده، مساحت باغ یا زمین زراعی، شرایط اقلیمی و جغرافیایی محیط بستگی دارد. استفاده از ادوات و ماشین آلات مدرن تا حد زیادی در هزینه های شما صرفه جویی می کند و باعث بهبود راندمان کاری کشاورزان خواهد شد. البته این نکته مهم را در نظر بگیرید که خرید ماشین آلات مدرن کشاورزی به دقت بالایی نیاز است و باید از بستر مناسبی نسبت به خرید آن اقدام کرد.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصات تجهیزات کشاورزی و دامپروری » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.