آنچه در این مطلب می خوانید:
این روزها بازار مزایدات کالاهای مختلفی را شامل میشود که بخشی از آن مزایدات مربوط به خودرو است. مزایده خودرو در واقع یک راه مناسب برای خرید خودرو با قیمتی ارزانتر در این بازار گرانی خودرو است. این خودروهای مزایدهای میتوانند کارکرده یا دارای عیب و نقصی باشند که از طرف شرکت تولید کننده خودرو پیش از روند انجام مزایده اعلام میشوند. اما یک نوع مزایده دیگر نیز در حوزه خودرو وجود دارد که به آن مزایده ماشین سفارتی میگویند. این نوع مزایده مربوط به خودروهایی از سفارتخانههایی میشود که تعطیل شدهاند و تقریبا فعالیت آنها در کشور تعلیق شده است.
نمونه این سفارتخانهها، سفارتخانههای امریکا و انگلیس هستند که به دلیل شرایط سیاسی پس از انقلاب اسلامی فعالیت آنها تعطیل شده است. در قوانینی که در جلسه هیات وزیران در سال ۱۳۹۷ پیشنهاد داده شده است، ورود و یا مزایده ماشین سفارتی قانونی تلقی شده است که ما در ادامه این مقاله از مجله هزاره به آن خواهیم پرداخت.
قوانین مزایده ماشین سفارتی
در حالت کلی، مزایده خودرو توسط ارگان دولتی، خصوصی و یا برخی دیگر از شرکتها و به دلیل آنکه این شرکتها نمیتوانند خودرو را به صورت مستقیم به کسی بفروشند برگزار میکنند. ارگان ها مختلفی مثل شهرداریها، استانداری، پلیس، بیمارستان، دانشگاه، گمرک، اجرای احکام، اجرای اسناد، سفارتخانهها و شرکتهای خصوصی در صورت لزوم و به دلایل مختلفی اقدام به برگزاری مزایده میکنند.
در مزایده خودرو به خریداران اجازه داده میشود تا از طریق فرآیند مزایده، خودروهای کارکرده، صفر و یا اوراقی را خریداری کنند که عمدتا قیمت این خودروها درصدی کمتر از قیمت موجود در بازار است. در این نوع از مزایده، همه نوع خودرویی وجود دارد و از خودرو اوراقی تا صفر و سفارتی به فروش گذاشته میشود. هیات وزیران نیز به دنبال موضوع فروش خودروهای سفارتی در جلسه ۱۳/۸/۹۷ به پیشنهاد وزارت امور خارجه و به استناد اصل ۱۳۸ قانون اساسی، قانون زیر را تصویب کرده است:
۱- دفاتر و نمایندگیهای سازمانهای بینالمللی، سفارتخانههای خارجی، دیپلماتها، كارمندان رسمی سیاسی و كنسولی خارجی در ایران مجاز به ورود یك دستگاه خودروی سواری با حجم موتور بالاتر از ۲۵۰۰ سیسی یا با ارزش بیش از ۴۰ هزار دلار هستند.
۲- در زمان فروش خودروهای مذكور در داخل كشور، رعایت سایر شرایط واردات خودرو الزامی است.
بنابراین بر اساس این قانون دولت به کارمندان و کارکنان خارجی سفارتخانهها اجازه داده تا یک دستگاه خودروی بیشتر از ۴۰ هزار دلار را وارد کرده و در صورت نیاز به فروش برسانند یا از طریق مزایده آن را به فروش بگذارند.
همچنین خودروهای نو یا کارکرده نیروهای سفارتی نیز بر اساس قانونی میتواند وارد فرایند مزایده شده و با یک قیمت کارشناسی شده برای فروش گذاشته شود. بر این اساس یک آگهی عمومی مزایده انتشار پیدا میکند و افرادی که میخواهند در این مزایده شرکت کنند مدارک خود را به مرکز برگزار کننده مزایده ارسال میکنند. سپس شخص حقیقی یا حقوقی که بتواند قیمت بالاتری از دیگران و همچنین بیشتر از قیمت کارشناسی شده ماشین سفارتی را پیشنهاد بدهد؛ برنده مزایده خواهد بود و خودرو را خریداری میکند. این خودروها به صورت یک جا و یا به صورت تکی وارد فرایند مزایده میشوند و عمده کارکرد آنها در سفارت حالت تشریفاتی داشته و به همین دلیل هم اغلب خودروهایی بدون نقص و با کارکرد پایین هستند.
روش محاسبه قیمت خودرو سفارتی
مبنای محاسبه ارزش خرید اتومبیلهای سفارتی هم ارزش C.I.F سیف کالا و با در نظر گرفتن میزان استهلاک اتومبیل خواهد بود. خرید و فروش ماشین سفارتی بر اساس قانون و پس از گذشتن ده سال از تاریخ ترخیص به هنگام فروش از پرداخت حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض متعلقه معاف است.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مزایدات جدید هستید «مزایده های انواع ضایعات فلزی» را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.
4 نظر
عماد ایوانی
سلام بنده میخوام از سفارت یک خودرو سوناتا مدل ۲۰۱۱ خریداری کنم. کارت به نام سفارت هست. مراحل تعویض پلاک و انتقال سند به چه صورت است و چه هزینه هایی باید پرداخت کنم؟
آلاحمد
با سلام
لطفا از سفارت یا مراکز تعویض پلاک پیگیری فرمایید.
سعید صفارراده
شما اول باید مراجعه به وزارت امورخارجه کنید جهت تعویض پلاک دولتی به شخصی.بعد مراجعه به گمرک و وارد کردن خودو داخل گمرک تهران و پرداخت گمرکی خودرو مراجعه به راهور و معاینه فنی که چند تا بیشتر در تهران نیست .باید اصالت ماشین ثابت بشه.ایمارک تمام قطعات فابریک و شرکتی باشد حتی تاریخ لاستیک باید به روز باشد .حدودا ۲تا ۳ماه طول میکشد
میری
اگر ماشین از ایران خریداری شده باشه چه مراحلی داره؟