آنچه در این مطلب می خوانید:
ایاب و ذهاب یکی از خدمات اصلی در زمینه حمل و نقل مسافر درون شهری است. در ایران این خدمت با عنوان سرویس ایاب و ذهاب کارکنان و یا پرسنل ادارات دولتی یا غیر دولتی، شرکت ها، نهادها، سازمان ها، ارگان ها، وزارتخانه ها، موسسات، صنایع، کارخانجات، بانک ها، بیمارستان ها، دانشگاه ها و مدارس به مشتریان ارائه میشود. بنابراین موضوع ایاب و ذهاب یکی از نیازهای اصلی این روزهای جوامع مدرن شهری است. در بیشتر موارد نیاز سازمانها به سرویسهای ایاب و ذهاب در قالب مناقصات رسمی و غیر رسمی انجام میگیرد و آنها با این روش نیاز خود به ناوگان حمل و نقل را به صورت روزانه، ماهیانه و سالانه در روزنامهها و دیگر رسانههای عمومی اعلام میکنند.
از سوی دیگر هم بسیاری از اشخاص حقیقی یا حقوقی درخواست خود را در قالب فراخوان عمومی و فرایند مناقصه مطرح نکرده و خود به صورت مستقیم با شرکت و موسسهای که این نوع از خدمات را دارد به مذاکره و عقد قرارداد میپردازند. ما در ادامه این مقاله از مجله هزاره به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت. پس با ما همراه شوید.
نوع وسایل و خدمات ایاب و ذهاب
وسایل نقلیه متنوعی در حمل و نقل شهری برای ایاب و ذهاب استفاده میشوند که از جمله آنها به مواردی مانند اتوبوس، مینی بوس، ون و سواری میتوان اشاره کرد. این سرویسها باید مجهز به سیستم های سرمایشی و گرمایشی مناسب و مطلوب و همچنین نظافت ظاهری راننده و وسیله نقلیه و نیز تسلط راننده به مسیرها و حضور به موقع راننده در محل های مشخص شده در قرارداد باشند. شرکتهای زیادی نیز برای ارائه خدمات ایاب و ذهاب فعالیت میکنند که در تهران و دیگر شهرها حضور دارند. با استفاده از این سرویسها میتوان تعداد زیادی از افراد را برای حضور در مکانهایی خاص جابجا کرد.
استفاده از یک سرویس منظم برای جابجایی پرسنل و کارکنان موجب بازدهی بیشتر شرکتها و ادارات شده و در عین حال هزینه کمی را برای سازمان به همراه دارد. معمولا کارخانهها، شرکتها، مدارس، دانشگاه ها و بیمارستان ها و نیز مجتمعهای تجاری دارای سرویس ایاب و ذهاب برای کارکنان خود هستند. این سرویس وظیفه دارد نیروها و پرسنل را در زمان مشخص به محل مورد نظر برساند و به لحاظ ایمنی نیز برای حفظ ایمنی مسافران در هنگام عقد قرارداد با شرکتها این موارد قید خواهد شد.
مناقصات ایاب و ذهاب
در این زمینه، سرویس ایاب ذهاب شامل سرویس رفت و آمد پرسنل و کارکنان سازمان ها و ادارات دولتی یا خصوصی، مراکز و موسسات آموزشی، شرکت ها، صنایع و کارخانجات با انواع خودروهای موردنیاز شامل اتوبوس، میدل باس، مینی بوس و ون و سواری است. در صورت نیاز به استفاده از سرویسهای برون شهری نیاز است که از نوع اتوبوس بین شهری در قراردادها استفاده شود. انتخاب نوع خودرو هم توسط کارفرما و با توجه به تعداد نیروها و مسیرهای روزانه مشخص خواهد شد.
برای شروع همکاری نیز، سازمانها با شرکتهایی که به ارائه این نوع خدمت میپردازند؛ باید مناقصه برگزار شده و به دنبال آن برنده مناقصه با سازمان مورد نظر اقدام به عقد قراردادی خواهد کرد که در آن تمام نکات حقوقی و قانونی و به خصوص قوانین مدنی قید شده است.
بخشی از حمل و نقل شهری بر عهده دولت و بخشی بر عهده شرکتها و موسسات خصوصی است. اما در بخش خصوصی سهم بیشتری از حمل و نقل شهری به چشم میخورد. سازمانهایی که با این شرکتها در قالب مناقصه ایاب و ذهاب همکاری میکنند باید دقت داشته باشند که مرجع قانونی در ارتباط با این خدمات اتحادیههای صنفی مسافربری استانی است و شرکتها باید گواهینامه و صلاحیت لازم را از این مرجع برای عقد قرارداد با مناقصه گزار دارا باشند.
شرکتهای ارائه دهنده خدمات سرویسهای ایاب و ذهاب پس از برنده شدن در مناقصه و در حین بستن قرارداد باید شیوهنامه و دستور العمل متفاوتی را برای انتقال به موقع کارکنان کارفرما رعایت کنند و به آن عمل کنند. به همین منظور هم در قراردادهای پیمانکاری ضمانت های بسیار متنوع و سنگینی جهت حسن انجام کار از پیمانکاران گرفته میشود و حتی پرداخت بخشی از حق الزحمه آنها به منظور تاییدهای فنی به انتهای قرارداد ارجاع میشود.
مزایای استفاده از مناقصات سرویس ایاب و ذهاب
- کاهش هزینه کارکنان
- استفاده از قراردادهای دقیق
- رقابتی بودن فضای مناقصات و در نهایت استفاده از پیمانکاران باتجربه و خبره در زمینه ایاب و ذهاب
- امنیت در تردد پرسنل
- حضور به موقع کارکنان در سازمان و عدم تاخیر
- صرفه جویی در زمان و هزینه
- رضایت پرسنل
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های تامین نیروی انسانی» را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.