آنچه در این مطلب می خوانید:
ماشین خاور ۶۰۸ یک کامیون سنگین ساخت شرکت ایران خودرو دیزل است که بر اساس مدل قدیمی خاور ۱۶۰ ساخته شده است. موتور این کامیون ساخت شرکت آلمانی مرسدس بنز است و خاور ۶۰۸ در ایران از سال ۱۳۴۹ تا ۱۳۸۸ مونتاژ می شده است. مقاله حاضر از مجله هزاره، به بررسی ویژگی های ماشین خاور ۶۰۸ می پردازد.
ماشین خاور ۶۰۸ دارای یک موتور دیزلی با توان ۸۵ اسب بخار است که قدرت کافی برای حمل بارهای متوسط را دارد. این موتور با یک گیربکس دستی ۵ سرعته جفت می شود و به راننده این امکان را می دهد که با توجه به نوع بار و شرایط جاده، بهترین دنده را انتخاب کند. کامیون دارای مخزن سوخت بیش از ۱۰۰ لیتر و حداکثر سرعت ۷۸ کیلومتر بر ساعت است. خاور ۶۰۸ متداول ترین خاور در ایران است و تعداد آن نسبت به سایر مدل های خاور بیشتر است.
مدل OM314 بنز 608 قدرتی معادل ۱۱۰ اسب بخار در ۲۸۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور ۳۴۰ نیوتن متر در بازه ۱۴۰۰ تا ۲۰۰۰ دور در دقیقه تولید می کند و از استاندارد آلایندگی یورو ۲ بهره می برد.
ماشین خاور ساخت کدام کشور است؟
کامیون های خاور، از جمله خاور ۶۰۸ در اصل مونتاژ و تولید ایران است. این کامیون توسط شرکت ایران خودرو دیزل (IKD) تولید و عرضه می شده است. با این حال بسیاری از قطعات به کار رفته در این کامیون ها از جمله موتور و گیربکس از شرکت آلمانی مرسدس بنز تامین می شده است.
عرض ماشین خاور چقدر است؟
عرض کامیون خاور ۶۰۸ معمولا ۲.۱ متر و طول آن در حدودا ۵ تا ۵.۵ متر است.
خاور ۶۰۸ چند تن است و ماشین خاور چند تن بار می برد؟
خاور ۶۰۸ با مشخصات فنی قابل توجه خود توانایی حمل بارهای متوسط تا سنگین را دارد. خاور ۶۰۸ می تواند ۲۲۰۰ کیلوگرم بار در محور جلو و ۴۸۰۰ کیلوگرم در محور عقب حمل کند. در مجموع میزان بار ناخالص مجاز کامیون ۶۰۸ به ۶۵۰۰ کیلوگرم یا ۶.۵ تن می رسد که حداکثر ۶ تن توصیه می شود.

استارت خاور ۶۰۸
استارت خاور انواع مختلفی بر اساس طراحی داخلی و ولتاژ سیستم برق وجود دارد.استارت های خاور از دو لحاظ دسته بندی می شوند: گیربکسی بودن یا نبودن، و ولتاژ.
استارت های خاور گیربکسی و بنزی: استارت گیربکسی یا همان استارت با کاهش دنده نوعی استارت است که در طراحی خود از مکانیزم های کاهش دنده استفاده می کند. هدف اصلی این طراحی افزایش گشتاور خروجی استارت با حفظ ابعاد کوچکتر و وزن کمتر است.
۲- استارت خاور ۲۴ ولت و ۱۲ ولت: سیستم برق ۲۴ ولت در کامیون های سنگین خاور ۶۰۸ استاندارد است. این ولتاژ بالاتر برای تامین انرژی مورد نیاز اجزای پر مصرف مانند استارت، چراغ ها و سایر سیستم های الکتریکی بزرگتر ضروری است و این خاورها استارت خاور ۲۴ ولت دارند. استارت های ۱۲ ولت برای سیستم های برقی ۱۲ ولت طراحی شده است که در خودرو های سبک سواری، وانت ها و برخی کامیونت های کوچکتر رایج است. بعضی خاورها استارت خاور ۱۲ ولت دارند.
در مجموع کامیون های خاور ۶۰۸ بیشتر از استارت خاور ۲۴ ولت استفاده می کنند.
نکته: مانند هر قطعه دیگری، استارت خاور ۶۰۸ نیز ممکن است دچار مشکلاتی شود که از روشن شدن کامیون جلوگیری کند. رایج ترین دلایل شامل ضعف یا خرابی باتری، نقص در اتوماتیک استارت (که ممکن است منجر به صدای تق بدون چرخش موتور شود)، فرسودگی دنده Bendix یا زغال استارت، و مشکلات سیم کشی است. با این حال، بسیاری از این مشکلات قابل تعمیر هستند و با نگهداری صحیح از سیستم برق، به ویژه باتری ها، می توان عمر مفید استارت خاور ۶۰۸ را به طور قابل توجهی افزایش داد.
ترتیب دنده های خاور ۶۰۸
ترتیب دنده ای خاور ۶۰۸ مانند بسیاری از کامیون های دستی ۵ دنده جلو و ۱ دنده عقب است. برای دنده عوض کردن باید دو کلاچ بگیرید یعنی یک بار کلاچ می گیرید و دنده را خلاص می کنید و بعد از یک گاز دوباره کلاچ می گیرید و به دنده مورد نظر می روید. ترتیب دقیق دنده ها معمولا روی سر دنده مشخص است، اما به طور کلی به شرح زیر است:
دنده ۱: چپ عقب
دنده ۲: وسط جلو
دنده ۳: وسط عقب
دنده ۴: راست جلو
دنده ۵: راست عقب
دنده عقب: کاملا به سمت چپ و جلو
کاربرد دندهها:
دنده ۱: حرکت از حالت سکون یا شیبهای تند.
دنده ۲: شتابگیری و سرعتهای کم.
دنده ۳: برای سرعت های متوسط، دنده ۳ برای خاور در شهر مجاز نیست.
دنده ۴ و ۵: سرعتهای متوسط در جادههای بین شهری.
دنده عقب (R): برای حرکت به سمت عقب.
مشخصات خاور ۶۰۸
نوع موتور: MB-OM314
قدرت موتور : 85 اسب بخار در ۲۸۰۰ دور در دقیقه
حداکثر گشتاور موتور: 236 نیوتن متر در ۱۸۰۰ دور در دقیقه
تعداد سیلندر ها: 4 عدد خطی
ظرفیت مخزن سوخت: 100 لیتر
مشخصات دینام: 28 آمپر ۳۵ ولت
مشخصات استارت: 24 ولت ۴ کیلو وات
حداکثر سرعت: 79 کیلومتر بر ساعت
حداکثر وزن مجاز روی اکسل جلو: 2200 کیلوگرم
بار مجاز روی اکسل عقب: 4800 کیلوگرم
وزن مجموع ناخالص مجاز: 6500 کیلوگرم