بر اساس آمارهای نشریه فوربس، در سال ۲۰۲۱ ایران بیشترین درصد افزایش تولید نفت را در میان ۱۰ کشور برتر تولید کننده نفت جهان را داشته است. این در حالی است که بیشتر تولید کنندگان نفت در این سال کاهش تولید نفت را تجربه کرده اند. در ادامه این خبر با مجله هزاره همراه شوید.
آمار کشورهای مصرف کننده و تولید کننده نفت در جهان
طی سال ۲۰۲۰ بیشترین کاهش مصرفه نفت در تاریخ رقم خورد و پس از ۹ سال روند افزایشی مصرف نفت در جهان موج بیماری کووید موجب شد تا تقاضا برای برای طلای سیاه در بازار جهانی کاهش ۹ درصدی را تجربه کند. اما پس از گذشت یک سال، رشد ۶ درصدی در مصرف نفت بازار جهانی به وجود آمد که این میزان بیشترین افزایش از سال ۱۹۷۶ به شمار می رود. در حالیکه این افزایش وجود داشت اما مصرف نفت در جهان در همین سال یعنی ۲۰۲۱، ۳.۷ درصد در مقایسه با ۲۰۱۹ کمتر بوده است.
در سال ۲۰۲۱ همچنین امریکا با مصرف ۱۸.۷ میلیون بشکه در روز، بزرگ ترین مصرف کننده نفت جهان بود که نسبت به سال ۲۰۲۰، ۸.۷ درصد رشد داشته است. بالاترین میزان مصرف نفت آمریکا در سال ۲۰۰۵ به ثبت رسیده است که نسبت به سال ۲۰۲۱، ۹ درصد افزایش داشته است.
بعد از آمریکا اما چین با مصرف ۱۵.۴ میلیون بشکه در روز قرار دارد و دومین مصرف کننده نفت جهان است. در حالت کلی و طی ۱۰ سال گذشته مصرف نفت در امریکا به صورت سالانه ۰.۴ درصد افزایش پیدا کرده و این موضوع در حالی رخ می دهد که متوسط افزایش مصرف سالانه نفت چین ۱۲ برابر آمریکا بوده و در یک دهه گذشته سالانه ۴.۸ درصد بالا رفته است.
در میان ۱۰ مصرف کننده بزرگ نفتی جهان، آلمان تنها کشوری است که کاهش مصرف را در سال ۲۰۲۱ تجربه کرده است. آمریکا و چین به ترتیب ۱۹.۹ درصد و ۱۶.۴ درصد نفت عرضه شده به بازار جهانی را وارد کرده و در مجموع بیش از ۳۶ درصد نفت جهان در این دو کشور مصرف می شود.
علی رغم تاثیرات ویروس کرونا بر صنعت تولید نفت امریکا، این کشور در سال ۲۰۲۱ به صورت روزانه ۱۱.۲ میلیون بشکه نفت تولید کرده است و همچنان بزرگ ترین تولید کننده نفت در جهان بوده است.
رتبه دوم و سوم به ترتیب به روسیه و عربستان تعلق دارد و این کشورها به ترتیب ۱۰.۵ و ۹.۴ میلیون بشکه تولید نفت داشته اند. درواقع آمریکا، روسیه و عربستان به ترتیب ۱۴.۴، ۱۳.۴ و ۱۲.۱ درصد کل نفت تولیدی جهان را به خود اختصاص داده و در مجموع نزدیک به ۴۰ درصد کل نفت تولیدشده در جهان در سال ۲۰۲۱ مربوط به این سه کشور است.
با اینکه شرکت های نفتی بزرگ در سال ۲۰۲۱ روندی افزایشی برای تولید نفت خود را پیش گرفته اند اما تولید نفت در ۶ کشور از ۱۰ کشور بزرگ تولید کننده کاهش پیدا کرده است. همین موضوع موجب شده بود تا در بازار جهانی نفت شاهد افزایش قیمت آن باشیم. کانادا، عراق و چین نیز به ترتیب با تولید ۴.۷، ۴، و ۴ میلیون بشکه در روز در رتبه های سوم تا ششمین تولید کننده بزرگ نفت در جهان قرار داشتند.
در همین سال ایران نیز با تولید روزانه ۳.۲ میلیون بشکه نفت هفتمین کشور بزرگ تولید کننده نفت در جهان بود. بنابراین ۴.۱ درصد کل نفت تولید شده در جهان در سال ۲۰۲۱ مربوط به ایران بوده است.
بنابراین تولید نفت در ۶ کشور بزرگ تولید کننده نفت در جهان شامل آمریکا، عربستان، عراق، امارات، برزیل و کویت در سال ۲۰۲۱ با کاهش روبرو بوده است و این در حالی رخ داده که ایران افزایش تولید ۱۶.۱ درصدی را در تولیدات نفتی خود به ثبت رسانده است و این میزان بیشترین رشد تولید نفت در میان کشورهای جهان است.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های بین الملل صنعت نفت و گاز و پتروشیمی » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.