آنچه در این مطلب می خوانید:
از زمان های گذشته تا به امروز حمل و نقل جاده ای یکی از نیازهای اولیه انسان ها بوده و با گذشت زمان و گسترش پیدا کردن کسب و کارها نیاز به ارسال کالا و مواد مختلف و مسافر بیش از قبل احساس شد. به همین دلیل هم شرکت های حمل و نقل باربری در این زمینه به وجود آمدند. این نوع حمل و نقل از قدیمی ترین راه ها برای جابجایی انواع کالا و بارها بوده که به لحاظ سرعت و قیمت برای هر دو طرف معامله مناسب بوده است.
در کشور ما نیز با وجود آنکه راه های متنوعی مانند راه های ریلی، هوایی و دریایی برای انتقال بار و مسافر وجود دارد اما همچنان حمل و نقل جاده ای از پرکاربردترین روش ها برای انتقال به شمار می رود. یکی از اصلی ترین دلایل این موضوع هم ارزان بودن این روش است. این بخش، با آمار سالیانه ۶۰۰ میلیون تن جابجایی کالاها و ۱۰ میلیون تن ترانزیت کالاها، نقش مهمی را در حمل و نقل داخلی و بین المللی دارد. در ادامه این مقاله با انواع حمل و نقل جاده ای و معاملات در این زمینه همراه با مجله هزاره شوید.
انواع حمل و نقل جاده ای
به دو بخش اصلی حمل و نقل مسافر و حمل بار تقسیم می شود. که حمل و نقل مسافر در جاده با استفاده از ماشین های شخصی یا اتوبوس صورت می گیرد.
حمل و نقل بار در جاده نیز با توجه به نوع، حجم و وزن بار نیازمند یکی از وسایل نقلیه زیر است:
انواع ماشین های حمل بار به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
- ماشین باربری کوچک و سبک مانند وانت، وانت پراید و وانت پیکان.
- ماشین باربری نیمه سنگین مانند کامیون، خاور، هیوندا، ماشین باربری ایسوزو و کامیونت.
- ماشین حمل بار سنگین مثل تریلی، ترانزیت، ده تن، کفی، ترانزیت یخچالی، ۲۰ تن، چادری سه محور، کفی، کمپرسی و تریلی تانکر فاو.
بنابراین علاوه بر وزن و حجم بار عوامل دیگری مانند ماهیت بار هم بر روی انتخاب نوع وسیله تاثیر گذار هستند. به عنوان مثال بار مایعات نیازمند ماشین های مخصوص حمل مایعات است یا آن که برخی از بارها نیاز به پوشش و محافظ بیشتری دارند و به همین دلیل هم باید با وسایل چادر دار و کانتینر دار حمل شوند. مواد غذایی خراب شدنی نیز باید با ماشین های یخچال دار حمل شوند.
مزایا و معایب حمل و نقل جاده ای
این نوع از حمل و نقل با توجه به پر مصرف ترین و شلوغ ترین روش بودن، دارای مزایا و معایب خاص خود به شرح زیر است:
مزایای حمل و نقل جاده ای:
- عدم نیاز به سرمایه گذاری
- تحویل درب تا درب
- مناسب برای مسیرهای کوتاه
- تنوع در خدمترسانی
- امکان خدمات رسانی به مناطق محروم و روستایی
معایب حمل و نقل جاده ای
- محدودیت در حجم و وزن بار ممکن است برای حمل و نقل جاده ای و حمل با ماشینهای باربری مثل کامیون مناسب نباشد.
- مقرون به صرفه نبودن برای مسافتهای طولانی
- کندتر بودن در فواصل طولانی، حمل بار با وسایل نقلیه جادهای در مقایسه با حمل و نقل ریلی
- به خاطر شرایط جاده و شرایط آب و هوایی ممکن است با محدودیتهایی مواجه شود و تغییری در زمانبندی تحویل بار ایجاد شود.
- این روش در مقایسه با حمل و نقل ریلی، از نظر زیست محیطی روشی مناسب و دوست دار طبیعت نیست.
معاملات حمل و نقل جاده ای
بسیاری از افراد و اشخاص حقیقی یا حقوقی برای حمل و نقل جاده ای خود از شرکت هایی استفاده می کنند که اقدام به ارائه خدمات در این زمینه می کند. بر این اساس در شرکت های نیازمند این خدمات، یک فراخوان عمومی اعلام شده و شرکت هایی که در این زمینه فعالیت می کنند آمادگی خود را برای همکاری اعلام می کنند. پس از ارسال مدارک به شرکت برگزار کننده مناقصه در صورت تایید اسناد و مدارک و دارا بودن شرایط، شرکت ها وارد مناقصه شده و به رقابت با یکدیگر می پردازند. داوطلبی که بتواند پروژه مورد نظر را با قیمتی بهتر انجام دهد و دیگر شرایط لازم را نیز داشته باشد؛ برنده مناقصه خواهد بود. سپس قراردادی ما بین دو طرف امضا خواهد شد که در آن، زمان شروع و پایان پروژه و دیگر تعهدات در این زمینه قید شده است.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های ایاب و ذهاب » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.