قائم مقام باشگاه تجار ایران و آفریقا اخیرا اعلام کرده که با وجود حجم بالای تجارت سالانه آفریقای جنوبی، ایران نتوانسته سهم بزرگی از بازار آفریقای جنوبی را در اختیار خود بگیرد. در ادامه این خبر با مجله هزاره همراه شوید.
وضعیت ایران در بازار آفریقای جنوبی
سید روح الله لطیفی در گفت وگو با خبرنگاران اظهار کرد: آفریقای جنوبی، اولین مقصد صادرات ایران به قاره آفریقا است و با وجود رشد دو برابری صادرات ایران به این کشور در سال گذشته و ادامه رونق صادرات در هفت ماهه سال جاری، اما سهم ایران از سبد تجارت آفریقای جنوبی کمتر از ۱.۲ هزارم مجموع واردات و صادرات آن کشور است. آفریقای جنوبی کشوری است با جمعیت نزدیک به ۶۰ میلیون نفر و مساحت ۱ میلیون و ۲۲۱ هزار کیلومتر مربع که در کنار اقیانوسهای هند و اطلس قرار گرفته است.
لطیفی ضمن اشاره به ظرفیت های بالای اقتصادی این کشور خاطر نشان کرد: آفریقای جنوبی دارای منابع گسترده معدنی و انواع کانی و الماس است که این موضوع موجب شده است که تا سال ها توسط اروپایی ها استعمار شود، این کشور از بنیان گذاران اتحادیه آفریقا است و دومین اقتصاد بزرگ را در میان کشورهای این قاره دارد. آفریقای جنوبی همچنین بزرگترین صادرکننده طلا در جهان به شمار می رود. مجموع ارزش کالاهای صادراتی از مبدا آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۱ میلادی، بالغ بر ۱۲۴ میلیارد دلار بوده است که ۳۴ میلیارد دلار آن مربوط به صادرات طلا، ۱۸ میلیارد دلار سهم صادرات سنگ آهن است. مهمترین مقاصد صادراتی آفریقای جنوبی به ترتیب چین، آمریکا، آلمان، ژاپن و انگلیس بودند.
قائم مقام باشگاه تجار ایران و آفریقا با اشاره به گسترده بودن آمار وارداتی آفریقای جنوبی تصریح کرد: مجموع ارزش کالاهای وارداتی به مقصد آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۹۳ میلیارد دلار بوده است که از این مبلغ بیشترین سهم متعلق به سوخت، نفت و کالاهای مرتبط به آن با مبلغ ۱۵ میلیارد دلار بوده است. پس از آن ماشین آلات هوشمند ۱۱ میلیارد و کالاهای الکترونیکی ۸ میلیارد از سهم واردات این کشور را به خود اختصاص داده اند. پنج کشوری که تامین کننده کالا به آفریقای جنوبی هستند عبارتند از: چین، آلمان، آمریکا، هند و عربستان سعودی. مجموع صادرات خدمات از آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۰ بیش از ۷ میلیارد دلار بوده و واردات خدمات به این کشور نیز در سال ۲۰۲۱، ۱۰ میلیارد دلار بوده است.
لطیفی ضمن اشاره به این که آفریقای جنوبی اولین مقصد صادراتی ایران به قاره آفریقا است، اضافه کرد: مجموع ارزش کالاهای صادراتی ایران به این کشور در سال ۱۴۰۰ حدود ۲۵۵ میلیون دلار به وزن ۵۵۲ هزارتن بوده است که ۲۱۸ میلیون دلار از این میزان صادرات را اوره به خود اختصاص داده است، در هفت ماه نخست سال ۱۴۰۱ نیز ۲۴۸ میلیون دلار کالا از ایران به آفریقای جنوبی صادر شده است. ارزش کالاهای وارداتی از آفریقای جنوبی به ایران در سال ۱۴۰۰ در مجموع حدود ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار بوده که ۲ میلیون دلار از این مبلغ مربوط به واردات نباتات و اجزا آن مثل شیره ها و عصاره های نباتی بوده است، این کشور سومین صادر کننده آفریقایی به ایران در سال ۱۴۰۰ بوده، واردات کشور ما نیز در هفت ماه نخست سال ۱۴۰۱ از آفریقا معادل واردات یک ساله ۱۴۰۰ بود و به ۶ و نیم میلیون دلار رسیده است.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های بین الملل » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.