آنچه در این مطلب می خوانید:
بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی یکی سازمان شبه دولتی است که بعد از انقلاب اسلامی تاسیس شده است. این سازمان پس از شرکت ملی نفت ایران، دومین موسسه اقتصادی بزرگ در ایران به شمار می رود.
این نهاد فعالیت های مختلفی در زمینه های اقتصادی و تجاری مانند ارائه خدمات فرهنگی و آموزشی، چاپ و انتشارات، تولید و توزیع برق، خدمات جهانگردی، ترابری و کشتی رانی، خدمات بیمه، بانکداری و سرمایه گذاری، پیمان کاری عمومی و بازرگانی دارد. در ادامه این مقاله با مجله هزاره همراه شوید.
تاریخچه بنیاد مستضعفان
بنیاد مستضعفان، حدود یک ماه پس از انقلاب سال ۱۳۵۷، به فرمان امام خمینی (ره) با هدف تجمیع اموال و دارایی های مصادره شده و تخصیص آن به نیازمندان، شروع به فعالیت کرد. این بنیاد در سال ۱۳۶۷ به بنیاد جانبازان تغییر نام داد و در سال ۱۳۸۸ به دنبال تشکیل بنیاد شهید و امور ایثارگران، نام آن به فرم کنونی تغییر پیدا کرد. در حال حاضر بنیاد مالکیت ۱۸۹ شرکت را در اختیار دارد که برای نمونه به بانک سینا، بنیاد علوی و شرکت نفت بهران می توان اشاره کرد.
بنیاد مستضعفان، با فرمان امام خمینی (ره) خطاب به شورای انقلاب، در تاریخ ۹ اسفند ۱۳۵۷ با اموال مصادره شده خانواده محمدرضا پهلوی، خانواده، وابستگان آنها و برخی از کارخانه داران و بازرگانان تاسیس و در تاریخ ۳ مرداد ۱۳۵۸ تحت شماره ۱۹۸۳ در اداره کل ثبت شرکت ها، به صورت یک موسسه غیرانتفاعی و دارای تابعیت ایرانی، ثبت شد. هدف از تاسیس این بنیاد کمک به فقرا و نیازمندان در داخل کشور بود.
فعالیت بنیاد مستضعفان
این بنیاد در کنار بنیاد شهید و امور ایثارگران، ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و آستان قدس رضوی خارج از سیستم دولتی به شمار می رود و تحت کنترل رهبر جمهوری اسلامی اداره می شود. این بنیاد بخشی از اقتصاد ایران را در اختیار خود دارد.
بنیاد مستضعفان از نظر حقوقی، یک شرکت دولتی یا خصوصی به شمار نمی رود؛ بلکه موسسه ای ناسودبر است. که دولت اجازه دخالت در امور این بنیاد را ندارد و در قبال عملکردش، تنها باید به رهبر انقلاب پاسخگو باشد. این بنگاه بزرگ اقتصادی، زمانی به عنوان بزرگترین ملاک ایران مطرح بوده است.
رئیس بنیاد هر ۵ سال یک بار توسط رهبر انقلاب اسلامی انتخاب می شود. علینقی خاموشی، محمدعلی رجایی، میرحسین موسوی، محسن رفیق دوست، محمد فروزنده و محمد سعیدیکیا روسای این بنیاد از ابتدا تا به امروز بوده اند.
اهداف بنیاد مستضعفان
- کاهش استضعاف مادی و فرهنگی مستضعفان
- حداکثر نمودن ارزش ترکیب بهینه دارایی و سهام
- رشد بازده کل اقتصادی رشته فعالیت ها
- توسعه دانایی، دانش و فناوری
مزایده بنیاد مستضعفان
بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، همانند دیگر نهادهای دولتی و خصوصی، انواع مناقصات و مزایدات متنوع را برگزار می کند. در فرایند مناقصه سازمانی که بهترین پیشنهاد قیمت و بالاترین کیفیت را ارائه بدهد برنده مناقصه خواهد بود و در مزایده کسی که بیشترین قیمت را پیشنهاد کند، برنده است. مزایدات بنیاد مستضعفان عمدتا در حوزه هایی مانند مزایده واگذاری املاک، مزایده فروش املاک کاربری اداری و تجاری، مزایده زمین مسکونی و مزایده خودرو و غیره برگزار می شود.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مزایدات جدید هستید « مزایده های سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.