پالایشگاه فاز ۱۴ بهعنوان آخرین پالایشگاه پارس جنوبی پس از سال ها تاخیر، بالاخره در روزهای پایانی این هفته افتتاح خواهد شد. در ادامه این خبر با سایت مناقصه و مزایده هزاره همراه شوید.
گام های پایانی فاز ۱۴
از تاریخ ۲۵ خرداد ماه سال ۱۳۸۹، کنسرسیوم فاز ۱۴ پارس جنوبی متشکل از هشت عضو به راهبری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به منظور تکمیل طرح فاز ۱۴ پارس جنوبی شکل گرفت. در ابتدای کار مقرر شد با طراحی و اعمال برنامه های جدید در برهه ای از دوره توسعه پارس جنوبی، در قالب اجرای پروژه های موسوم به ۳۵ ماهه و اجرای همزمان فازهای باقیمانده، این طرح در کنار چهار فاز دیگر یعنی ۱۳، ۱۹، ۲۰ و ۲۱، ۲۲-۲۴ به بهره برداری برسد.
اما بنا بر دلایلی مانند نبود ظرفیت فنی، مالی و اجرایی برای اجرای هم زمان پنج ابرپروژه گازی در سال ۱۳۸۹ و به خصوص در مقطعی که فازهای قبلتر از آن یعنی فازهای ۱۲، ۱۵ و ۱۶، ۱۷ و ۱۸همچنان به اتمام نرسیده بودند، موجب شد به دلیل پراکندگی وسیع ظرفیت های داخلی، عدم انسجام مدیریتی، محدودیت پیمانکاران و افزایش ناگهانی هزینه های اجرا نه تنها طرح توسعه فاز ۱۴ بلکه تمام طرح های باقی مانده در عمل به صورت ناتمام به دولت بعد واگذار گردد.
به دلیل محدودیت های منابع مالی در دولت یازدهم، تصمیم بر آن شد تا بر مبنای برداشت حداکثری از میدان مشترک و به خصوص در بلوک های مرزی، اولویت بندی فازهای مختلف میدان گازی پارس جنوبی صورت بگیرد؛ که طرح فاز ۱۴ با توجه به محل قرار گرفتن آن یعنی در شمالی ترین بلوک در محدوده میدان و نزدیکی به مرزهای داخلی ایران بدون هیچ مرز مشترک خارجی به عنوان اولویت نهایی (بعد از فازهای ۱۳ و ۲۲، ۲۳ و ۲۴) مشخص شد.
علاوه بر این، با هدف بهینه سازی منابع و با توجه به محدودیت زیرساخت های اجرایی در کشور در روند توسعه هم زمان ۷ طرح پالایشگاهی و ساخت، نصب و راهاندازی ۲۴ سکوی دریایی در فاصله سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۸، تصمیم بر آن شد تا با حفظ اولویت های مورد نظر؛=، بخش خشکی و پالایشگاهی فاز ۱۴ پس از تکمیل فازهای ۱۲ و ۱۳، ۱۷ و ۱۸، ۱۹، ۲۰ و ۲۱، ۲۲، ۲۳ و ۲۴ برای تکمیل در اولیت کارها قرار بگیرد.
طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی در واقع به دو بخش خشکی و فراساحل دسته بندی می شود. بخش خشکی این فاز شامل تاسیسات پالایشگاهی است و بخش فراساحلی شامل ۴ سکوی گازی (دو سکوی اصلی و دو سکوی اقماری)، ۴۴ حلقه چاه و دو رشته خط لوله ۳۲ اینچ است که گاز را از دریا در فاصله ۱۰۵ کیلومتری ساحل کنگان به پالایشگاه منتقل می کند و در عمل فرآیند شیرین سازی گاز در بخش خشکی انجام می گیرد.
مقاله پیشنهادی: معرفی مجتمع گاز پارس جنوبی و مناقصات این سازمان |
به دلیل اولویت بندی طرح های پارس جنوبی طی سال های گذشته و سیاست وزارت نفت با هدف جلوگیری از عدم النفع برداشت گاز از این میدان مشترک، به کنسرسیوم فاز ۱۴ ابلاغ شد تا بخش فراساحل با سرعت بیشتری وارد مدار شود تا تولید از این طرح شروع گردد. بر همین اساس تیز، در اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ دو سکوی فراساحلی این طرح به مرحله بهره برداری رسید و تا پایان سال ۱۳۹۸ نیز دو سکوی دیگر وارد مدار تولید شد و به این ترتیب روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز غنی از این طرح تولید می شود.
بر اساس اولویت بندی توسعه فازهای پارس جنوبی با این اقدام، تولید از میدان مشترک پارس جنوبی از ۲۸۰ میلیون متر مکعب در سال ۱۳۹۲ به ۷۰۰ میلیون متر مکعب در سال ۱۳۹۹رسیده است که از افزایش ۴۲۰ میلیون متر مکعبی گاز از این میدان مشترک خبر می دهد.
در حال حاضر ظرفیت تولید گاز میدان پارس جنوبی روزانه به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است و می توان پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی را ایستگاه پایانی پالایشگاه های میدان گازی پارس جنوبی دانست.
پیش از ساخت این مجتمع، ۱۲ پالایشگاه با دریافت گاز از بخش دریا و فرآورش آن، گاز شیرین به شبکه سراسری تزریق می شد، اما به دلیل آن که ۴ سکوی دریایی فاز ۱۴ به مدار آمد و انجام کارهای اجرایی آغاز توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، با احتمال افزایش تولید، نیاز به ایجاد ظرفیت پالایشی در این منطقه با گذشت زمان مهم تر می شد. به دنبال این موضوع دولت سیزدهم نیز اراده خود را برای تکمیل ساخت پالایشگاه فاز ۱۴ پارسجنوبی بیشتر کرده و انتظارها بر آن است تا پایان سال جاری با تکمیل این پالایشگاه روبرو باشیم.
تا به امروز، تولید تجمعی گاز فاز ۱۴ حدود ۶۲ میلیارد متر مکعب تخمین زده می شود، ارزش قراردادی و سرمایهگذاری در بخش حفاری، سکوهای دریایی، خطوط لوله و تاسیسات خشکی ۵.۲ میلیارد دلار بوده که از سوی شرکت ملی نفت ایران تامین و پرداخت شده است.محصولات این پالایشگاه مشابه طرح های دو فازی پارس جنوبی شامل روزانه ۵۰ میلیون متر مکعب گاز متان به منظور تزریق به خط لوله سراسری، ۷۷ هزار بشکه میعانات گازی، ۴۰۰ تن گوگرد و سالانه یک میلیون تن اتان و یک میلیون تن الپیجی است.
فاز ۱۴ پارس جنوبی بر اساس اعلام علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت، طی روزها آینده در استان بوشهر افتتاح می شود و با بهره برداری از آن ۵۰ میلیون متر مکعب گاز در دست استفاده قرار خواهد گرفت.
میدان گازی پارس جنوبی یک میدان مشترک گازی میان ایران و قطر است و به همین دلیل هر چه تولید از فازهای پارس جنوبی زودتر شروع شود به همان میزان به سود ایران خواهد بود.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های احداث پالايشگاه » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.