آنچه در این مطلب می خوانید:
مهم ترین حق مالی زنان پس از ازدواج، مهریه است که بر اساس قانون مدنی کشور به محض جاری شدن خطبه عقد، زن مالک مهریه خود می شود و می تواند هر گونه تصرفی در آن داشته باشد. موضوع این مقاله از سامانه مناقصه و مزایده هزاره، قانون مالیات بر مهریه است که در حال حاضر حالت اجرایی پیدا نکرده است. در ادامه این مقاله با ما همراه شوید.
نحوه محاسبه مالیات بر مهریه
مهریه یکی از رسومی است است که خانواده های ایرانی به آن اعتقاد دارند و به عنوان پشتیبانی برای زندگی زن در نظر گرفته می شود. زنان می تواند در هر زمان که اراده کنند برای مطالبه مهریه خود آن را به صورت قانونی درخواست کنند و یا در صورت طلاق و توانایی مالی زوج، مقدار مهریه خود را از اموال او دریافت کنند. در صورت خودداری زوج از پرداخت مهریه، قوه قضاییه خود وارد شده و با به مزایده گذاشتن اموال زوج مانند خودرو یا ملک و غیره اقدام به وصول طلب مهریه زوجه می کند.
مالیات بر مهریه را می توان به دو روش مورد بررسی قرار داد:
مالیات تا قبل از تصویب و اجرا شدن قانون مالیات بر مهریه
با توجه به این که قانون مالیات بر مهریه در مجلس، هنوز به تصویب نرسیده و اجرایی نشده است؛ بنابراین هیچ مالیاتی به مهریه خانم ها تعلق نمی گیرد. اما اگر خانمی بخواهد اقدام به مطالبه مهریه و خرید و فروش سکه های مهریه خود کند و یا آن که زن و مرد سند انتقال مهریه غیر پولی مانند ملک یا ماشین را امضا کرده باشند، باید به میزان تعیین شده در قانون به دولت مالیات پرداخت کنند. چرا که معاملات مربوط به سکه، ملک و خودرو مشمول پرداخت مالیات می شود. پس تا زمانی که زن قصد مطالبه نمودن و خرید و فروش سکه های مهریه خود را نداشته باشد، هیچ مالیاتی به مهریه او تعلق نخواهد گرفت.
مالیات بعد از تصویب و اجرا شدن قانون مالیات بر مهریه
در حال حاضر، “طرح اصلاح قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و مهریه” تحت عنوان قانون جدید مالیات بر مهریه در مجلس در حال بررسی است که اگر به تصویب برسید؛ تغییر و تحولات زیادی در ارتباط با مهریه صورت خواهد گرفت. یکی از موارد این طرح، وضع کردن مالیات بر مهریه های بسیار سنگین است که در زمان ثبت مهریه، از زن و مرد دریافت خواهد شد.
مقاله پیشنهادی: نرخ مالیات ۱۴۰۲ چقدر است؟ |
بر اساس قانون مالیات مهریه در سال ۱۴۰۱: زوجینی که بر سر مقدار مشخصی مهریه توافق می کنند و اقدام به ثبت آن در سند ازدواج می کنند، در صورتی می توانند سند ازدواج خود را دریافت کنند که درصد تعیین شده از مهریه را به عنوان مالیات ثبت مهریه، به دولت بپردازند. در غیر این صورت، نمی توانند سند ازدواج خود یا رونوشت آن را دریافت کنند و یا دادخواست مطالبه مهریه را ثبت نماید. در نتیجه تبعات منفی نداشتن سند ازدواج از جمله موارد زیر متوجه زوجین خواهد شد:
امکان دریافت مهریه برای زن وجود نخواهد داشت.
امکان طرح دعاوی مانند طلاق، مهریه، نفقه و … در دادگاه خانواده وجود ندارد.
در صورتی که قانون مالیات بر مهریه در سال ۱۴۰۱ به تصویب رسیده و اجرایی شود؛ مالیاتی که به مهریه تعلق می گیرد به شکل زیر محاسبه خواهد شد:
- از پانزده تا صد سکه بهار آزادی ، یک و نیم درصد.
- از صد و یک تا دویست سکه بهار آزادی، دو درصد.
- از دویست و یک سکه بهار آزادی به بالا، پانزده درصد
- در صورتی که مهریه تا چهارده سکه بهار آزادی باشد، مهریه از مالیات معاف است.
با استفاده از فرمول زیر می توانید مالیات تعلق گرفته به مهریه را محاسبه کنید:
“نرخ مالیات × ارزش کل سکه ها ÷ ۱۰۰ = مالیات مهریه”
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مرایدات جدید هستید «مزایده های قوه قضاییه » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.