چه کسی هزینه تعمیرات ساختمان را می پردازد؛ مالک یا مستاجر؟

چه کسی هزینه تعمیرات ساختمان را می پردازد

 گسترش و توسعه زندگی آپارتمان نشینی به ویژه در شهرهای بزرگ مشکلات و مسائل متعددی را به وجود آورده است. ساختمان هایی که تعداد واحد ها و ساکنین آن زیاد است، بدون شک با مشکلات بیشتری دست و پنجه نرم می کنند و تصمیم گیری در رابطه با مسائل پیش آمده سخت و پیچیده تر به نظر می رسد.در ادامه این مقاله از سامانه مزایده و مناقصه هزاره به جزییات مشکل پرداخت هزینه تعمیرات ساختمان پرداخته شده است.

عمده ترین مشکلاتی که مالکین و مستاجران با آن مواجه می شوند در رابطه با اختلاف بر سر پذیرش هزینه تعمیرات ساختمان یا خانه است. با توجه به این که راه حل این معضل در قانون پیش بینی شده است و مفاد آن در قراردادهای املاک و قولنامه ها ذکر شده است، به طور معمول طرفین قرارداد از تمامی جزئیات مرتبط با قانون مالک و مستاجر خبر ندارند یا توجهی به حقوق یکدیگر ندارند؛ بنابراین در هنگام ایجاد یک نقص در آپارتمان بر سر موضوع پرداخت هزینه تعمیرات آن- تعمیرات جزئی و چه تعمیرات کلی- با یکدیگر درگیر هستند.

گفتنی های قانون در مورد هزینه تعمیرات ساختمان

براساس ماده قانون مدنی و آنچه که در قانون تملک آپارتمان ها وضع شده است، صاحبخانه وظیفه دارد تا ساختمان مورد اجاره را به همراه تمامی امکاناتی که در قرارداد ذکر گردیده است، به صورت صحیح و سالم و بدون هیچ ایرادی به مستاجر تحویل دهد. در مدت زمانی هم که آپارتمان در اجاره مستاجر است، چنانچه نقص و عیبی برای ساختمان یا تاسیسات آن به وجود آید- منوط به جزئی بودن یا کلی بودن تعمیرات- مالک یا مستاجر موظف به پرداخت هزینه آن هستند. معضل اصلی از جایی آغاز می شود که در تعبیر جزئی یا کلی بودن تعمیرات میان مالک و مستاجر اختلاف نظر به وجود آید. مطابق قانون، تعمیرات اساسی و ضروری ساختمان بر عهده موجر و هزینه تعمیرات جزئی ساختمان بر عهده مستاجر است.

تعمیرات اساسی و ضروری ساختمان بر عهده کیست؟

در موارد زیر هزینه تعمیرات ساختمان بر عهده مالک می باشد. از جمله:

  • تعمیرات مرتبط با اصل بنا ( در و پنجره، دیوار، سقف، پشت بام، حیاط و …)
  • تعمیرات مرتبط با تجهیزات و تأسیسات اصلی ( شوفاژ، کولر، موتور خانه، آبگرمکن، تهویه، پکیج و …)
  • تعمیرات لوله کشی آب، فاضلاب و گاز
  • تعمیرات ناشی از نشتی سرویس ها
  • تعمیر آسانسور
  • سیم کشی برق
  • تعمیر در برقی پارکینگ
چه کسی هزینه تعمیرات ساختمان را می پردازد

تعمیرات جزئی ساختمان بر عهده کیست؟

در موارد زیر، هزینه تعمیرات ساختمان بر عهده مستاجر می باشد. از جمله:

  •  تعویض واشر شیرهای آب
  •  تعویض چراغ های سوخته و خراب
  • تعمیرات موردی مربوط به قفل درهای ساختمان
  •  نصب نمودن توری برای در و پنجره های ساختمان
  • تعویض پوشال های کولر آبی و سرویس آن
  • تعمیر تهویه سرویس بهداشتی
  • تعمیر جزئی کلید و پریز برق

در صورتی که مالک از پرداخت هزینه تعمیرات ساختمان سرپیچی نماید، چه باید کرد؟

چنانچه مالک ساختمان از انجام یا پرداخت هزینه تعمیرات ساختمان که بر عهده وی می باشد، سرپیچی نماید، مستاجر می تواند به شورای حال اختلاف مراجعه کند و از مالک جهت عدم پرداخت هزینه بازسازی ساختمان شکایت نماید. با این وجود اگر مالک ساختمان باز هم برای رفع مشکل ایجاد شده هیچ گونه اقدامی نکند، مستاجر می تواند بنا بر حکم و نظارت دادگاه، تعمیرات مورد نیاز ساختمان را انجام دهد و سپس هزینه آن را از اجاره بها کم کند. در غیر این صورت مستاجر این حق را دارد که قرارداد اجاره خود را با حکم دادگاه باطل نماید.

‌‌
مقاله پیشنهادی: مهمترین قوانین بازسازی خانه چیست؟

 هزینه تعمیرات ساختمان در بخش های مشترک بر عهده کدام مالک است؟

گاهی این مسئله پیش می آید که یک مستاجر در طبقه آخر ساختمان ساکن است و سقف طبقه آن پشت بام ساختمان محسوب می شود. در این صورت امکان دارد که به خاطر از بین رفتن ایزوگام در هنگام بارندگی و برف، آب به سقف آپارتمان نفوذ پیدا کند و سبب سلب آسایش مستاجر شود. در این مواقع مستاجر می تواند موضوع را به مالک ساختمان اطلاع دهد و مالک موظف است که پشت بام را تعمیر کند. برخی از مالکان نیز به خاطر اینکه پشت بام جزو مشترکات به حساب می آید، مالک ساختمان این مسئله را با دیگر مالیکن بخش های ساختمان مذکور در میان می گذارد و تمامی آنها مکلف هستند که هزینه تعمیرات ایزوگام را پرداخت کنند. براساس قانون تملک آپارتمان ها، هزینه های قسمت های مشترک متناسب با تملک بخش اختصاصی محاسبه می شود. به عنوان مثال، در صورتی که متراژ یک آپارتمان ۲۰۰ متر باشد و آپارتمان دیگر ۱۰۰ متر باشد، مالک آپارتمان ۲۰۰ متری بایستی هزینه تعمیر را دو برابر مالک آپارتمان ۱۰۰ متری پرداخت کند.

جمع بندی

جهت جلوگیری از هر گونه کشمکش و اختلاف نظر در رابطه با هزینه تعمیرات ساختمان، بهترین کار این است که در همان لحظه عقد قرارداد درباره این مسئله با مالک یا مستاجر خود به توافق کامل برسید. علاوه بر آن، توافقات و مفاد آن را هم با جزئیات به قرارداد پیوست نمایید. در هنگام تحویل و یا بازدید از خانه به تمامی مستاجران توصیه می شود که با دقت و توجه کامل نسبت به سالم بودن کلیه امکانات خانه، تاسیسسات و … اطمینان کامل حاصل فرمایید. هم چنین اگر در زمان سکونت، تجهیزات نیاز به تعمیر و بازسازی داشت، حتما این موضوع را با مالک مطرح نمایید. گاهی اوقات پیش آمده است که مستاجر بدون اطلاع مالک اقدام به بازسازی و تعمیر تجهیزات ساختمان می کند و پس از با خبر شدن مالک از پرداخت هزینه تعمیر سر با می زند. اگر شما از آن دسته از افرادی هستید که در ساختمان اجاره ای زندگی می کنید برای رو به رو نشدن با چنین مسائلی نیاز است تا همه جوانب را در نظر بگیرید. امیدواریم از مطالب ارائه شده در این مقاله استفاده کافی را ببرید.

پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های پیمانکاری » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

وب سایت هزاره، پایگاه اطلاع رسانی مناقصات و مزایدات

جدیدترین اخبار و آگهی های مناقصات را درسایت هزاره ببینید

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

Leave a comment

فرم دریافت مناقصه و مزایده

مشاوره رایگان جهت دریافت سرویس اطلاع رسانی مناقصه و مزایده





پیوندها

پر بازدید

مطالب پیشنهادی

logo2

اطلاع از جدیدترین آگهی‌های مناقصات و مزایدات

شما می‌توانید برای دسترسی به جدیدترین آگهی‌های مناقصات، مزایدات و استعلام‌های منتشر شده در کشور، از طریق لینک زیر در سایت هزاره ثبت نام کرده و روزانه آگهی‌های مربوط به حوزه فعالیت خود را دریافت نمایید .‌‌‌