آنچه در این مطلب می خوانید:
گزارش اخیر اتاق بازرگانی تهران نشان میدهد که سال ۲۰۲۲ حدود ۲۲۶ کشور صادرات اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی را در اختیار داشتند که ایران با سهم ۰.۰۱ درصدی در جایگاه ۸۳ بازار دارو قرار گرفته و همچنین در سال ۱۴۰۱ کل صادرات دارو و تجهیزات پزشکی از ایران ۱۰۶.۴ میلیون دلار و سهم افغانستان از کالاهای ایرانی هفت میلیون دلار بوده است.در ادامه این خبر از پایگاه مناقصه و مزایده هزاره همراه باشید.
معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی تحت عنوان «تجارت اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی با افغانستان» به بررسی وضعیت صادرات دارو و تجهیزات پزشکی در جهان، واردات این اقلام و سهم ایران در بازار افغانستان پرداخته است.
بر اساس این گزارش در سال ۲۰۲۲ ارزش کل صادرات اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی در جهان بالغ بر ۱.۲ هزار میلیارد دلار بوده که سهم ۴.۸ درصدی از کل ارزش صادرات کالاها در این سال را به خود اختصاص داده است.
سهم محصولات ایرانی از بازار دارو و تجهیزات پزشکی جهان چقدر است؟
بازیگران اصلی بازار مذکور در سال ۲۰۲۲ کشورهای آلمان، آمریکا، بلژیک، سوییس و ایرلند هستند که بیش از نیمی از سهم بازار اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی را از آن خود کردهاند. همچنین در سال ۲۰۲۲ حدود ۲۲۶ کشور صادرات اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی را در اختیار داشتند که ایران با سهم ۰.۰۱ درصدی در جایگاه ۸۳ قرار گرفته است.
همچنین بر اساس این گزارش اندازه بازار خدمات بهداشت و درمان در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۰.۳ هزار میلیارد دلار بوده و پیش بینی میشود تا سال ۲۰۳۰ بیش از دو برابر شود و به ۲۱.۱ هزار میلیارد دلار برسد.
مقاله پیشنهادی: داروخانه بیمارستان و طبقات مختلف دارویی |
جزئیات صادرات دارو و تجهیزات پزشکی ایران به افغانستان
در این میان واردات افغانستان در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی واردات اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی افغانستان در سال ۲۰۲۲ حدود ۳۶۷ میلیون دلار بوده که حدود ۷۰ درصد از آن را دو کد تعرفه «واکسنهای پزشکی انسانی» و «داروهایی متشکل از محصولات مخلوط یا غیر مخلوط برای اهداف درمانی یا پیشگیری …» تشکیل میدهد. همچنین کالای عمده وارداتی در حوزه اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی در سال ۲۰۲۲ حدود ۹۴ درصد از کل ارزش واردات این اقلام را تشکیل میدهد که نشان از تنوع پایین اقلام وارداتی این کشور در این حوزه است.
با این حال عمده کالاهای صادراتی ایران به افغانستان در حوزه اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی در سال ۱۴۰۱ را اقلامی تشکیل میدهند که جزو کالاهای وارداتی با اهمیت مورد نیاز این کشور محسوب نمیشود. ایران تنها در دو کد تعرفه « داروهای حاوی آنتی بیوتیک در دوزهای اندازهگیری شده از جمله داروهای تجویزی از طریق پوست» و «داروهای حاوی پروویتامینها، ویتامینها از جمله، کنسانتره طبیعی و مشتقات آن» توانسته به ترتیب سهم حدود ۶.۵ درصد و ۱۰.۲ درصد از بازار وارداتی افغانستان را به خود اختصاص بدهد.
گفتنی است در سال ۱۴۰۱ کل صادرات دارو و تجهیزات پزشکی از ایران ۱۰۶.۴ میلیون دلار بوده که نسبت به قبل از شیوع همهگیری کووید که صادرات این اقلام زیر ۲۰ میلیون دلار بوده، رشد داشته است. اما در این سال کل صادرات این اقلام از ایران به افغانستان حدود هفت میلیون دلار بوده که نسبت به قبل از کرونا تغییر خاصی نداشته است.
واردات دارو و تجهیزات پزشکی از سوی افغانستان در سالهای اخیر بیش از ۳۰۰ میلیون دلار بوده که نشان میدهد سهم ایران در این بازار در سال ۱۴۰۱ کمتر از ۲.۳ درصد بوده است.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید «مناقصات خدمات دارویی » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.