آنچه در این مطلب می خوانید:
کنترل بیولوژیک آفات استفاده از موجودات زنده مانند انگلها و پاتوژنها برای کنترل جمعیت آفاتی است که احتمال دارد به محصولات زراعی یا سایر گیاهان آسیب برسانند. این یک روش سازگار با محیط زیست برای کنترل آفات است، زیرا بر فرایندهای طبیعی متکی است و نیازی به استفاده از آفت کشهای شیمیایی ندارد، میتواند مقرون به صرفه و به دلیل پایداری آن دارای مزایای بلند مدت باشد. کنترل بیولوژیکی آفات برای قرنها مورد استفاده قرار گرفته است و به طور فزایندهای به عنوان یک روش پایدار و سازگار با محیط زیست برای کنترل آفات مورد استفاده قرار میگیرد.به شما پیشنهاد میکنیم که در ادامه این مقاله از پایگاه ملی مناقصات کشور، هزاره با ما همراه باشید.
اثربخشی کنترل بیولوژیک آفات
اثربخشی کنترل بیولوژیک آفات به گونه مورد هدف و عامل بیولوژیکی مورد استفاده بستگی دارد. به عنوان مثال کفشدوزکها اغلب برای خوردن شتهها و سایر حشرات نرم بدن استفاده میشوند، در حالی که عوامل بیماریزا مانند قارچها ممکن است برای هدف قرار دادن حشرات خاص مورد استفاده قرار گیرند. کنترل بیولوژیکی آفات اغلب با روشهای دیگر کنترل آفات ترکیب میشود تا موفقیت بیشتر را تضمین کند. کنترل بیولوژیکی آفات همچنین میتواند با آفت کشهای شیمیایی یا بیولوژیکی ترکیب شود تا خطر مقاومت در جمعیت آفات کاهش یابد.
اهداف کنترل بیولوژیک آفات
اهداف اصلی کنترل بیولوژیک آفات کاهش وابستگی به آفت کشهای شیمیایی، حفظ جمعیت حشرات مفید، کاهش آلودگی محیط زیست و افزایش کیفیت و کمیت محصول است. علاوه بر این، کنترل بیولوژیکی آفات میتواند برای کاهش گسترش بیماریهای گیاهی که میتوانند به محصولات زراعی آسیب برسانند، استفاده شود. میتواند به محافظت از گونههای در معرض خطر و همچنین حفظ یک اکوسیستم متعادل کمک کند. این شکل از کنترل همچنین میتواند به کاهش میزان کار دستی مورد نیاز برای کنترل آفات کمک کند. در برخی از موارد از کنترل بیولوژیکی آفات، برای کاهش هزینههای مربوط به استفاده از آفت کشهای شیمیایی استفاده میشود. علاوه بر این، شکلی از کنترل آفات میتواند به بهبود کیفیت محصول کمک کند. زیرا مواد شیمیایی گاهی میتوانند بر روی گیاهان باقی بمانند. در نهایت کنترل بیولوژیکی آفات میتواند به کاهش اختلال در زیستگاههای طبیعی کمک کند، زیرا نیازی به استفاده از مواد شیمیایی که به طور بالقوه میتواند به حیات وحش آسیب برساند، ندارد.
روشهای کنترل بیولوژیک آفات
- معرفی شکارچیان طبیعی: این تکنیک شامل رهاسازی دشمنان طبیعی گونههای آفات مانند انگلها در محیط زیست برای کاهش جمعیت آفت است.
- معرفی ارگانیسمهای ناقل بیماری: این تکنیک شامل رهاسازی بیماریهایی است که به طور خاص گونههای آفات را هدف قرار میدهند، مانند ویروسها، قارچها و باکتریها.
- تحریک دشمنان طبیعی: این تکنیک شامل تهیه منابع برای تشویق رشد شکارچیان طبیعی است که میتوانند از گونههای آفات تغذیه کنند.
- جاذبها و دافعها: این تکنیک شامل استفاده از دافعهای طبیعی برای دور نگه داشتن آفات یا جاذبها برای فریب دادن آنها از یک منطقه خاص است.
- کشت مخلوط: این تکنیک شامل کاشت محصولات مختلف در مجاورت یکدیگر است که میتواند به اختلال در چرخه زندگی آفات و کاهش جمعیت آنها کمک کند.
پرورش و تکثیر دشمنان طبیعی
پرورش و تکثیر دشمنان طبیعی، بخش مهمی از کنترل بیولوژیکی آفات است. دشمنان طبیعی موجوداتی هستند که به کاهش جمعیت آفات کمک میکنند. از برخی دشمنان طبیعی میتوان به کفشدوزکها و گونههای خاصی از زنبورها اشاره کرد. برای پرورش دشمنان طبیعی فراهم کردن زیستگاه مناسب برای آنها مهم است. بسیاری از دشمنان طبیعی را میتوان از تامین کنندگان تجاری خریداری کرد و در محیط رها کرد تا با جستجو و حمله، به کاهش جمعیت آفات کمک کنند. باید اطمینان حاصل شود که گونه معرفی شده از دشمنان طبیعی برای آب و هوای منطقه و نوع آفت مناسب است.
نکته مهم این است که دشمنان طبیعی برای تکثیر و رهاسازی باید فاقد هرگونه بیماری و هیپرپارازیتوئیدها باشند. آنها باید قدرت باروری بالا و قدرت جستجوی قوی داشته باشند، یک جمعیت سالم و قوی از دشمنان طبیعی میتواند کمک بهتری در دفع آفات داشته باشد. از آنجایی که دشمنان طبیعی از یک محیط باز وارد یک محیط بسته میشوند، با گذشت زمان امکان کاهش تنوع ژنتیکی وجود دارد. از این رو القاء ژن در جمعیت دشمنان طبیعی یک امر ضروری به شمار میآید. زنبور پارازیتوئید، حشرات شکارگر شامل کفشدوزک، بندپایان، ویروسها، قارچها، باکتریها، نماتدها، تک سلولیها، از جمله دشمنان طبیعی در کنترلبیولوژیک آفات هستند که پرورش داده میشوند.
مقاله پیشنهادی: کدام کشاورزان در اولویت دریافت تسهیلات کشاورزی هستند؟ |
زمان استفاده از کنترل بیولوژیک آفات
زمانی از کنترلبیولوژیک آفات استفاده میکنند که استفاده از آفتهای شیمیایی مناسب نیست، یا زمانی که میتوان از شکارچیان طبیعی برای کنترل موثرتر جمعیت آفت استفاده کرد. به ویژه زمانی که آفت نسبت به آفت کش شیمیایی مقاومت کرده باشد و محیط به آلایندههای شیمیایی حساس باشد، این امر بسیار مفید است. همچنین میتواند به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای کاهش احتمال هجوم آفات در آینده مورد استفاده قرار گیرد.
هنگام بررسی کنترل بیولوژیکی آفات توجه به نوع آفت و محیط، مهم است. به عنوان مثال برخی از موجودات ممکن است نسبت به انواع خاصی از عوامل کنترل بیولوژیکی حساستر از سایرین باشند. همچنین ارزیابی اثرات بالقوه عامل کنترل بیولوژیکی بر روی گونههای غیر هدف مهم است. در برخی موارد این اثرات ممکن است مضرتر از خود آفت باشد. علاوه بر این، در نظر گرفتن امکان ایجاد مقاومت ژنتیکی در جمعیت آفت در طول زمان مهم است. باید اطمینان حاصل شود که عوامل کنترل بیولوژیکی به شیوهای مناسب و به مقدار صحیح آزاد میشوند.
مهمترین آفات مورد هدف کنترل بیولوژیک
از جمله آفاتی که از طریق کنترلبیولوژیک آفات مورد هدف قرار گرفتهاند میتوان به حشرات، حلزونها، رابها، کنهها از جمله Eriophidae، Tarsonemidae، Tetranychidae، نیم بالان Homoptera)) که نزدیک به هشتاد هزار گونه هستند از جمله شته ها، سفیدبالک ها، شپشک ها، علفهای هرز همچون Cactacea، Mimosacea، Asteraceae اشاره کرد.
سخن پایانی
کنترل بیولوژیک آفات میتواند در مدیریت آفات در محیط کاملاً مفید باشد. این فرایند شامل استفاده از شکارچیان طبیعی، انگلها و عوامل بیماریزا برای کاهش جمعیت گونههای آفت در یک منطقه است. کشاورزان با استفاده از شکارچیان طبیعی همچون کفشدوزکها و زنبورها میتوانند محصولات خود را از آفات در امان نگه دارند. علاوه بر این، برخی از بیماریها میتوانند به عنوان عامل کنترل طبیعی عمل کنند و به کنترل جمعیت آفات کمک کنند. این روش بسیار سودمند است چرا که مقرون به صرفه است و اثرات زیست محیطی منفی کمتری نسبت به روشهای مرسوم دارد. اگر شکارچیان طبیعی برای کنترل جمعیت آفات کافی نباشند، میتوان علاوه بر عوامل کنترل بیولوژیکی، از آفت کشهای شیمیایی نیز استفاده کرد. این موضوع به کاهش مقدار آفت کش شیمیایی مورد نیاز کمک بسیاری میکند.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصات دام و طیور » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.