آنچه در این مطلب می خوانید:
اتاق اصناف ایران انجمنی است که به عنوان نمایندهای برای انواع مشاغل، تجار و صنعتگران ایرانی فعالیت میکند. در مورد مسائل مختلف اقتصادی مشاوره ارائه میدهد و به عنوان یک پلتفرم برای مشارکتهای دولتی، خصوصی و همکاریهای بینالمللی عمل میکند. یکی از بازیگران اصلی اقتصاد در ایران است چرا که تاثیر بسزایی در سیاستگذاری اقتصادی دارد. پروژههای تحقیقاتی مختلفی را برای شناسایی روندها و فرصتهای اقتصادی در بازار ایران انجام میدهد، با بسیاری از سازمانهای دولتی و خصوصی برای ایجاد فضای کسب و کار مطلوب همکاری میکند و فعالانه در تدوین قوانین و مقررات جدید مرتبط با تجارت و بازرگانی مشارکت دارد. اتاق اصناف با سادهسازی مقررات و ارائه راههای آسانتر برای دسترسی کسب و کارها به سرمایه، تلاش میکند تا بار اداری را بر مشاغل کاهش دهد.با ما تا انتها این مقاله از پایگاه ملی مناقصه کشور هزاره همراه باشید.
صنوف در ایران
به طور کلی در ایران صنوف در چهار گروه تولیدی، فنی، توزیعی و خدماتی طبقهبندی میشوند.
- صنوف تولیدی: در صنوف تولیدی فعالیتها بر اساس تغییر فیزیکی یا شیمیایی مواد و تولیدات است که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم آنها را در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهند.
- صنوف خدمات فنی: در این صنوف فعالیتها در محدوده رفع نواقص و نگهداری کالاها است.
- صنوف توزیعی: در صنوف توزیعی فعالیتها متمرکز بر عرضه کالا بدون تغییر دادن در ماهیت و کیفیت کالا است که منبع عرضه کالا میتواند کالاهای وارداتی و یا کالاهای تولید داخل باشد.
- صنوف خدماتی: فعالیت صنوف خدماتی به گونهای است که میتوانند برخی از نیازهای جامعه را برطرف کنند.
نحوه تشکیل اتاق اصناف ایران
واحد صنفی
در ایران هر واحد اقتصادی که دارای پروانه کسب است و در یک محل ثابت و یا به طور سیار در حال فعالیت است، واحد صنفی مینامند.
رسته صنفی
رسته صنفی انجمنی است که اعضای آن افرادی هستند که دارای حرفه و پیشه مشترک هستند. از مهمترین اهدافی که باعث ایجاد تشکیل صنف در ایران شده است میتوان به بالا بردن سطح کیفیت خدمات واحدهای صنفی، مقابله با کم فروشی، گران فروشی و تخلفات مرتبط با آنها اشاره کرد. این انجمن وظایفی همچون دریافت پروانه کسب از اتحادیه، تمدید پروانه کسب، اجرای بخشنامهها و مصوبات را نیز بر عهده دارد.
اتحادیه صنفی
اتحادیه صنفی انجمنی است که اعضای آن از صنوف مختلف که دارای فعالیت مشابه هستند، انتخاب میشوند. اتحادیه صنفی با هدف حمایت از حقوق صنفها که به عنوان زیر مجموعه اتحادیه به شمار میآیند، فعالیت میکنند. اعضای اتحادیه تلاش میکنند تا بین صنوف تعامل خوبی برقرار شود و تلاش میکنند با وضع برخی از قوانین، شرایط را برای صنوف آسانتر کند. نظارت بر کیفیت محصولات و خدمات از دیگر اهداف اتحادیه صنفی است. در واقع به عنوان یک رابط بین واحدهای صنفی و کمیسیونهای دولت، عمل میکنند و مصوبات و قوانینی که توسط کمیسیونها مطرح میشوند را به واحدهای صنفی ابلاغ و آنها را اجرا میکند. همچنین اگر مشکلاتی در واحدهای صنفی وجود داشته باشد، از طریق اتحادیه به کمیسیونها منعکس میشود. در سالهای اخیر اتحادیهها توانستهاند به عنوان یک رابط میان دولت و بخش خصوصی نقش مهمی را ایفا کنند. در هر شهرستان باید تعداد واحدهای صنفی به حد نصاب رسیده باشند تا اتحادیه تشکیل شود.
اتاق اصناف شهرستان
اعضای اتاق اصناف شهرستان، روسای اتحادیههای صنوف توزیعی، تولیدی، خدماتی و فنی هستند. اعضای اتاق اصناف شهرستان ۵ عضو اصلی شامل رئیس، نایب رئیس اول، ناب رئیس دوم، دبیر، خزانه دار دارد. هیئت رئیسه برای مدت ۴ سال انتخاب میشود و سپس با رای گیری هیئت رئیسه جدید انتخاب میشود. جلسات اتاق اصناف شهرستان باید با حضور حداقل دو سوم اعضا تشکیل شوند. از مهمترین وظایف اتاق اصناف شهرستانها میتوان به هماهنگی بین اتحادیهها و نظارت بر عملکرد آنها اشاره کرد. همچنین آیین نامههای آموزشی، استخدامی، اداری و مالی را تنظیم و تصویب میکنند. در برخی از شهرستانها دو اتاق اصناف وجود دارد که طبق قانون جدید، پس از پایان دوره فعالیت هیئت رئیسه، دو اتاق اصناف باید با یکدیگر ادغام شوند.
اعضای اتاق اصناف ایران
اعضای اتاق اصناف ایران نمایندگان هیئت رئیسه اتاق اصناف شهرستانهای کشور هستند. هیأت رئیسه اتاق اصناف شامل هفت نفر، سه نفر از صنوف تولیدی و خدمات فنی و سه نفر از صنوف توزیعی و خدماتی هستند. از دیگر اعضای این انجمن نماینده وزیر صنعت معدن و تجارت است. از میان این ۷ نفر، یک نفر رئیس، یک نفر نائب رئیس اول، یک نفر نائب رئیس دوم، یک نفر دبیر و یک نفرخزانهدار خواهد بود. فعالیت این انجمن ملی و کشوری است و محدود به یک شهر و استان خاص نمیشود. هدف تشکیل اتاق اصناف ایران ساماندهی اصناف کشور، تصمیمگیری و مدیریت مسائل صنفی، مشارکت در سیاستگذاری و تقویت مبانی نظام صنفی است. از وظایف این انجمن میتوان به ابلاغ دستورالعملهای اجرائی و نظارتی به اتاقهای اصناف شهرستانها اشاره کرد که توسط هیأت عالی نظارت به تصویب رسیده اند. مشاوره به وزارت صنعت، معدن و تجارت و سایر دستگاهها در خصوص مسائل صنفی، نظارت بر عملکرد اتاقهای اصناف شهرستانها، ساماندهی امور مرتبط با اصناف، تنظیم بودجه سالانه اتاق و تنظیم ترازنامه مالی سالانه از دیگر وظایف اتاق اصناف ایران است. طبق قانون اتاق اصناف ایران میتواند برخی از وظایف خود را به اتاقهای اصناف استانها و شهرستانها محول کند.
کمیسیون نظارت
کمیسیون نظارت، کمیسیونی است که بین اتحادیهها و اتاق اصناف شهرستانها با دستگاههای دولتی ارتباط برقرار کرده و هماهنگیهای لازم را انجام میدهد.
هیئت عالی نظارت
در نهایت هیئت عالی نظارت، هیئتی است که بر اتحادیهها، اتاق اصناف شهرستانها، اتاق اصناف ایران و کمیسیونهای نظارت، با هدف هماهنگی بیشتر نظارت کامل دارد.
سخن پایانی
اتاق اصناف ایران به دنبال ارتقای منافع واحدهای صنفی در سراسر کشور است. برای ارتقای فضای کسب و کار بهتر در سراسر ایران تلاش میکند و همچنین به مشاغلی که نیاز به راهنمایی یا حمایت دارند از جمله دسترسی به منابع مالی، شرایط را برای آنها آسان میکند. اتاق اصناف ایران با ترویج و حمایت از کارآفرینی به صاحبان مشاغل کمک میکند کسب و کار خود را ایجاد و آن را توسعه دهند.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصات اتاق اصناف ایران » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.