آنچه در این مطلب می خوانید:
در پاسخ به سوال مشارکت در ساخت چیست می توان گفت یکی از مهم ترین قراردادهای موجود در حوزه ساختمان سازی و پروژه های عمرانی است. این مشارکت را میتوان در پروژههای متعددی همچون پروژههای تجاری و مسکونی انجام داد. هر کدام از طرفین معامله با توجه به قوانینی که وجود دارد درصد خاصی از درآمد حاصله را بدست میآورند. در مواقعی که صاحب یک ملک قدیمی و کلنگی و یا حتی زمین خالی هزینه های لازم را برای اجرای ساختمان تجاری و مسکونی نداشته آن را به فرد دیگری می سپرد تا این کار را انجام دهد. انجام پروژههای مشارکتی نه تنها موجب بهبود شرایط اقتصادی میشود بلکه تاثیرات بسیار خوبی بر روی توسعه و پیشرفت شهر نیز میگذارد. در ادامه این مقاله از پایگاه مناقصات ومزایدات کشور هزاره توضیحات بیشتر و کامل تری را در خصوص مفهوم مشارکت در ساخت و قوانین آن در اختیارتان قرار خواهیم داد؛ برای کسب اطلاعات جامع و بیشتر ما را در ادامه همراهی کنید.
مشارکت در ساخت چیست؟
مشارکت در ساخت همانطور که از اسم آن مشخص است به پروژه ای گفته میشود که در کنار همکاری چندین نفر به اتمام میرسد. در این مشارکت هر کدام از اعضای گروه با توجه به درصد سهی که داشته مبلغ خاصی را دریافت میکند. برای مثال در پروژههایی که منجر به ساخت آپارتمان میشود هر کدام اعضا تعداد واحد مشخصی را تحویل میگیرند.
سازنده و همچنین مالک زمین و یا خانه دو عضو مهم در این مشارکت هستند. در واقع پرداخت تمامی هزینههایی که برای فرآیند ساخت مورد نیاز است را سازنده پرداخت میکند. ارزشی که زمین داشته و همچنین مبالغی که توسط سازنده برای اجرای پروژه پرداخت شده است به صورت مستقیم بر روی سهم هر کدام تاثیر میگذارد.
همانطور که میدانید در برخی از مواقع به صورت لحظه ای قیمت زمین، خانه و مصالح ساختمانی افزایش پیدا میکند. توجه به این مورد و به توافق رسیدن در خصوص آن به هنگام بستن قرارداد لازم و ضروری میباشد. در موارد بسیار زیادی اتفاق افتاده که به دلیل بی توجهی به این امر پس از مدت کوتاهی پروژه به دلایل گوناگون توقف گردیده است.
مقاله پیشنهادی: صفر تا صد مراحل ساخت ساختمان |
سازنده در هنگام مشارکت چه کسی است؟
همانطور که میدانید در پروژههای مشارکت در ساخت یکی از طرفین قرارداد به عنوان سازنده است. سازنده بر حسب میزان متراژ زمین و همچنین نوع پروژه میتواند چند نفر باشند. برای زمینهایی که دارای متراژ کوچکی هستند شخص حقیقی به عنوان سازنده مشغول به کار میشود. در پروژههای بزرگ و در مواقعی که متراژ زمین بالا است به صورت رایج اشخاص حقوقی مسئولیت ساخت را بر عهده میگیرند.
چه قراردادهایی در مشارکت در ساخت منعقد میگردد؟
در پروژه مشارکت در ساخت میان مالک و سازنده بر اساس اهدافی که هر کدام در نظر دارند قراردادهای مختلفی بسته میشود. در ادامه هر کدام از این قراردادها را به صورت مجزا شرح میدهیم.
- در قرارداد اول مالک و همچنین سازه توافق میکنند که پس از اتمام پروژه به اندازه سه دانگ از خانه به سازنده برسد.
- در قرارداد دوم که در واقع توسط اکثر افراد انتخاب میشود یکی از افراد به عنوان دارنده زمین است و دیگری مسئولیت ساخت و هزینه های آن را بر عهده دارد.
- در قرارداد سوم بعد از گذشت مدت زمانی از فرآیند اجرای پروژه مالک زمین وکالت بلاعزلی را میدهد.
- ساخت ساختمان مراحل متعددی همون اسکلت بندی، ستون زدن و… دارد که در قرارداد چهارم هر کدام از سه دانگ سهم سازنده پس از اتمام مراحل مشخص به او واگذار میشود.
مشارکت در ساخت چه تعهداتی برای سازنده ایجاد میکند؟
در پروژه مشارکت در ساخت سازنده وظایف متعددی را عهده دار میشود که با توجه به نوع قراردادی که میان آنها وجود دارد متفاوت است. به صورت کلی تمام هزینههایی که در راستای اجرای پروژه خرج میشود توسط سازنده قابل پرداخت میباشد. این هزینهها حتی مواردی که در ادارههای مختلف مورد نیاز است را نیز شامل میشود.
در برخی از مواقع بنا به دلایل گوناگون پروژه خسارتهای متعددی را به همراه دارد. پرداخت تمامی این خسارتها و همچنین کمیسیونها نیز بر عهده سازنده است. مبلغی به عنوان بلاعوض در قرارداد ذکر میشود که در مواقع مورد نیاز سازنده باید به مالک پرداخت کند. بهترین کار ممکن این است که مالک به اندازه مبلغ بلاعوض از سازنده چک دریافت کند که در صورت نیاز اجرا شود.
چه قوانینی در اجرای پروژه مشارکت در ساخت وجود دارد؟
افرادی که قصد انجام پروژه مشارکت را دارند ملزم به رعایت قوانین متعددی میباشند. قوانین مشارکت در ساخت با توجه به پروژه ای که در دست اجرا است کمی تفاوت دارد. در تمامی پروژههای ساختمانی فردی که مسئولیت ساخت را بر عهده گرفته باید مکانی را برای مالک زمین فراهم کند. مبالغی که برای پول پیش و همچنین اجاره یک سال نیازمند است نیز باید به صورت کامل توسط سازنده پرداخت شود.
در برخی از موارد اجرای پروژه خسارت هایی را برای افراد گوناگون همچون همسایهها وارد میکند که پرداخت تمامی این خسارتها بر عهده سازنده است. به صورت کلی میتوان گفت همه هزینه ها حتی بیمه تامین اجتماعی ساختمان که حین ساخت و ساز نیاز به پرداخت دارد از جمله مواردی است که بر گردن سازنده میباشد.
مقاله پیشنهادی: در قرارداد تخریب ساختمان چه مواردی لحاظ می شود؟ |
مواردی که در قرارداد میان مالک و سازنده نیاز به ذکر شدن دارد
قبل از اجرای پروژه مشارکت در ساخت متنی به عنوان قرارداد میان مالک و سازنده تنظیم میشود. در این متن نیاز است موارد زیر را به صورت دقیق و بدون خطا ذکر کنید.
- قبل از شروع و تنظیم قرارداد زمینی که برای ساخت و ساز انتخاب شده است را باید متر کنید. تعیین میزان ارزش و قیمت زمین نیز اهمیت دارد. عدم توجه به این مسئله در آینده موجب ضرر مالک خواهد شد.
- در صورتی که باید پروژه در زمان مشخص تحویل داده شود نوشتن تاریخ شروع به کار نیز اهمیت فوق العاده ای دارد. در واقع نوشتن تاریخ سازنده را مجبور میکند تا آن زمان ساختمان را تحویل دهد. در غیر این صورت مالک میتواند ضررهای ناشی از عدم تحویل پروژه را از سازنده دریافت کند.
- حضور یک کارشناسان خبره به هنگام نوشتن قرارداد بسیار مهم است. حتما نوع متریال مورد استفاده برای ساخت و ساز که شامل نوع سرامیک، جنس بتن، جنس کابینت و… میشود را در قرارداد ذکر کنید.
- با توجه به اینکه احتمال تغییر قیمت ها تا زمان اتمام پروژه وجود دارد حتما در متن قرارداد به این نکته که افزایش قیمتها تاثیری بر سهم هر کدام نداشته اشاره شود.
- انتقال سند از طرف مالک به سازنده در زمان های مختلفی انجام میشود. برخی از افراد پس از اتمام پروژه و بعضی دیگر در اواسط کار فرآیند انتقال سند را انجام میدهند. ذکر زمان انتقال سند نیز در متن قرارداد لازم است.
در انتها نیز باید از تمامی موارد نوشته شده که امضای طرفین مشارکت نیز در آن وجود دارد کپی تهیه کرده و اصل و کپی آن در اختیار سازنده و مالک قرار گیرد. برای جلوگیری از هر گونه سوء استفاده بهترین کار ممکن است که متن قرارداد در دفتر اسناد رسمی و به صورت قانونی ثبت گردد.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های ساختمان » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.