آنچه در این مطلب می خوانید:
امروزه برق به عنوان یکی از مهم ترین نیازهای بشر شناخته میشود. روشهای متعددی را برای تولید الکتریسیته و برق به کار میبرند که یکی از آنها استفاده از انرژی خورشیدی است. همانطور که میدانید سوختهای فسیلی در شمار منابع تجدیدناپذیر و انرژی خورشیدی از جمله منابع تجدیدپذیر محسوب میشود. با استفاده از نیروگاه خورشیدی میتوان میزان استفاده از سوختهای فسیلی را به مقدار قابل توجهی کاهش داد. ایران از جمله کشورهایی است که به خاطر داشتن موقعیت جغرافیایی مناسب نیروگاههای خورشیدی متعددی دارد. در این نیروگاهها پنلهای خورشیدی وجود داشته که این پنلها مسئول ذخیره انرژی خورشید و تبدیل آن به برق هستند. باید بدانید که از نیروگاههای خورشیدی نه تنها در ایران بلکه در تمامی جهان به صورت گسترده استفاده میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص طرح توجیهی نیروگاه خورشیدی و بررسی ارزش احداث نیروگاه ما را در ادامه این مقاله از پایگاه مناقصه و مزایده هزاره همراهی کنید.
انواع نیروگاه خورشیدی
در نیروگاههای خورشیدی ایران از طریق روشهای مختلفی انرژی الکتریسیته تولید میشود. همانطور که میدانید خورشید علاوه بر حرارت از خود نور نیز منتشر میکند. در نیروگاههای مختلف از حرارت و همچنین نور خورشید استفاده میشود. بر این اساس نیروگاههای خورشیدی را به دو دسته کلی نیروگاه فتوولتاییک و همچنین نیروگاه حرارتی تقسیم بندی میکنند. منبع تولید برق در نیروگاه فتوولتاییک انرژی نورانی خورشید و در نیروگاه حرارتی همانطور که از اسم آن مشخص است انرژی گرمایی خورشید میباشد. در ادامه هر کدام از این نیروگاهها رو به صورت مجزا توضیح میدهیم.
نیروگاه فتوولتاییک
در نیروگاه فتوولتاییک سلولهای خورشیدی وجود دارد. این سلولها از بخشهای مختلفی تشکیل شده اند و جنس آن به صورت رایج از سیلیکون است. به صورت کلی میتوان گفت در این نیروگاه پنل، اینورتر، استراکچر و کانکتور وجود دارد. از میان موارد گفته شده پنل به عنوان مهمترین عضو نیروگاه محسوب میشود. تابش نور خورشید به پنل آزاد شدن الکترون را در پی دارد.
شرایط زمین برای احداث نیروگاه خورشیدی موضوع بسیار مهمی است. با توجه به زاویه ای که نور خوشید در کشور ما دارد بهترین مکانی که باید پنل خورشیدی در آنجا قرار گیرد جنوب مطلق میباشد. در صورت قرارگیری پنل در مکان مناسب نور بیشتری به سلولهای خورشیدی رسیده و در نتیجه برق زیادتری نیز تولید میشود. جنس انواع پنل خورشیدی متفاوت است. انواع پنل شامل مونو کریستال، پلی کریستال، مولتی کریستال و فیلم نازک میباشد.
برای اینکه پنلهای خورشیدی ثابت در جای خود قرار داشته باشد به تکیه گاه نیازمند است. استراکچر که به دو صورت ثابت و متحرک میباشد در واقع همان تکیه گاه پنل محسوب میشود. برای حداکثر بازدهی و تولید بیشتر انرژی الکتریسیته میتوان از استراکچرهای متحرک که هزینههای بسیار بالایی دارند نیز استفاده کرد. عملکرد این استراکچرها بدین صورت است که متناسب با زاویه نور خورشید محل قرارگیری پنل را تغییر میدهد.
پنلهای خورشیدی بسیار زیادی در نیروگاه وجود دارد که به وسیله کانکتور به یکدیگر متصل هستند. برق تولید شده در نیروگاههای خورشیدی ایران به دو شکل قابل استفاده هستند. جریان برقی که توسط هر کدام از پنلهای نیروگاه تولید میشود از نوع DC است. در روش اول جریان برق DC توسط مبدلهایی که درون سیستم وجود دارد به AC تبدیل شده و مورد استفاده قرار میگیرد. در روش دوم جریان DC برای ذخیره شدن به باتری منتقل میشود. تنها در مواقع مورد نیاز جریان DC ذخیره شده در باتری را به AC تبدیل میکنند.
نیروگاه حرارتی
در نیروگاه حرارتی کالکتور وجود دارد. این کالکتورها در واقع انرژی حرارتی که از خورشید منتشر میشود را جذب میکند. انواع مختلف کالکتور وجود دارد که با توجه به نوع کالکتور عملکرد نیروگاه حرارتی فرق میکند. بر اساس نوع کالکتور انواع نیروگاه حرارتی به نیروگاه پارابولیک، فرنل، سیستم برج خورشیدی، سیستم خورشیدی بشقابی و سیستم دودکش خورشیدی تقسیم شده است.
سرمایه گذاری جهت احداث نیروگاه خورشیدی
به احتمال بسیار زیاد در ذهن اکثر خوانندگان این سوال ایجاد شده که آیا احداث نیروگاه خورشیدی به صرفه است؟ به صورت کلی میتوان گفت راه اندازی نیروگاه خورشیدی در صورتی که منجر به تولید برق زیادی شود و به عبارتی دیگر بازدهی بالایی داشته باشد صرفه اقتصادی دارد. بر این اساس سرمایه گذار باید تمامی هزینههایی که برای مکان نیروگاه و همچنین خرید وسایل مورد نیاز است را تخمین بزند و سپس میزان تولید برق را نیز ارزیابی کند. باید بدانید که برخی از کشورها برای احداث نیروگاه وام و تسهیلاتی را نیز در اختیار سرمایه گذاران قرار میدهد که استفاده از آن بسیار خوب میباشد. میتوان گفت در صورت تولید برق مناسب پس از مدت زمان کوتاهی از احداث نیروگاه به سوددهی میرسد. بهترین کار ممکن است که از طریق کارشناسانی که در این خصوص فعال هستند هزینه احداث نیروگاه خورشیدی در سال ۱۴۰۲ را بدست آورید و سپس بر اساس این اعداد و ارقام تصمیم گیری کنید.
مزایای راه اندازی نیروگاه خورشیدی
راه اندازی نیروگاههای خورشیدی ایران هر چند که هزینههای بسیار زیادی را میطلبد اما مزایای بسیار زیادی به همراه دارد. از جمله مزایای آن میتوان موارد زیر را اشاره کرد.
- خورشید به عنوان یک منبع انرژی پاک به شمار میرود و هیچ خطری را برای محیط زیست به وجود نمیآورد این در حالی است که سوختهای فسیلی ضرر بسیار زیادی برای محیط زیست دارد.
- راه اندازی سیستمهای خورشیدی برای تولید برق در هر مکانی امکان پذیر است. حتی در هوای سرد نیز میتوان از این سیستم برای تولید الکتریسیته استفاده کرد.
- با استفاده از پنل خورشیدی که منبع انرژی تجدیدناپذیر و رایگان است میزان هزینههای تولید برق کاهش قابل توجهی پیدا میکند.
- با توجه به اینکه راه اندازی و استفاده از این نیروگاهها هیچ آلودگی را به همراه ندارد کیفیت هوای محیط زیست بهبود قابل توجهی پیدا میکند.
- این سیستمهای خورشیدی مقاومت بسیار زیادی دارند و به راحتی خراب نمیشود از طرفی برای مدت طولانی حتی به مدت سی الی چهل سال نیز میتوان برای تولید برق از آنها استفاده کرد.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید «مناقصات صنعت نفت و گاز » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.