مناقصات آب و فاضلاب ایران و جهان و اهمیت آنها در ادامه حیات – بخش دوم
مناقصات آب و فاضلاب به جهت تأمین آب آشامیدنی سالم، استفاده صنایع از آن و توجه به امر تصفیه آب مصرفی خصوصاً تصفیه فاضلاب از جمله مهم ترین مناقصهها در دنیای امروزی هستند.
متن خبر :
مناقصات آب و فاضلاب در سالهای اخیر با توجه به اقلیم نسبتا گرم و نیمه خشک کشور و همچنین تلاش در جهت ایجاد صنایع آب بر، خودکفایی در تولید محصولات اصلی غذایی، گسترش طرحهای انتقال آب و تصفیه فاضلاب، توجه به مسائل زیست محیطی و... از مناقصات پر تعداد بوده و از الویتهای اصلی دولت و بودجه عمرانی کشور بودهاند.
همچنین قابل ذکر است که تخصیص اعتبارات بسیار از محل صندوق توسعه ملی برای طرحهای آب و فاضلاب تأییدی بر اهمیت این طرحها و مناقصات آب و فاضلاب است. اکثر مناقصات آب و فاضلاب در ایران، توسط شرکتهای سهامی آب منطقهای، آبفای شهرها و روستاها و شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور برگزار میشود. کلیه ارگانها و شرکتهای دولتی و شهرکهای صنعتی نیز کلیه پروژههای مربوط به این صنعت مانند حفر و استفاده از چاههای آب، شبکه انتقال، ایستگاههای پمپاژ آب، تصفیه خانه فاضلاب و... را در قالب مناقصات آب و فاضلاب تعریف میکنند.
همچنین بیش از 300 شرکت فعال در این حوزه در زمینه پیمانکاری، مشاوره و مهندسی، تأمین تجهیزات و... فعال هستند که نشان از اهمیت مناقصات آب و فاضلاب در اقتصاد کشور دارد. در حال حاضر در زمینه آب، بیش از 130 واحد تصفیه آب عظیم با ظرفیتی افزون بر 8.3 میلیارد متر مکعب، حدود 28 هزار کیلومتر لوله جهت شبکه انتقال و به طور تقریبی 144 هزار کیلومتر لوله جهت شبکه توزیع در کشور وجود دارد که کلیه پروژههای مربوطه، مانند مشاوره و طراحی تصفیهخانهها، ایستگاههای پمپاژ، تجهیزات مورد نیاز (پمپ، لوله، اتصالات، فیلترها، کنتور و...) و همچنین خدماتی چون تعمیرات، نگهداری، حفاظت، رسیدگی به حوادث و... در قالب برگزاری مناقصههای متعدد انجام میشود.
لازم به ذکر است که مطابق آمارها در زمینه فاضلاب، حدود 175 واحد تصفیه فاضلاب با ظریفت 80 میلیون متر مکعب، حدود 52 هزار کیلومتر لوله جهت جمع آوری و تقریبا 3 هزار کیلومتر جهت شبکه انتقال در کشور وجود دارد. بیش از 50 درصد مناطق شهری و فقط در حدود 2 درصد مناطق روستایی دارای سیستم فاضلاب هستند. ---------- مناقصات آب و فاضلاب و جای خالی آبشیرینکنها ---------- یکی از روشهای تولید آب برای تأمین آب آشامیدنی و استفاده در صنایع شیرین سازی آب دریاست که توسط دستگاههای آب شیرین کن طی فرآیند اسمز معکوس انجام میشود. با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه خاورمیانه بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس بیش از ۶٠ درصد آب موردنیاز خود را از طریق شیرین کردن آب دریا تأمین میکنند. با توجه به کمبود منابع آب در ایران و افزایش نیاز به این مایع حیاتی استفاده از آب شیرین کنها و در کنار آن بکارگیری شبکههای انتقال آب میتوانند راهگشای بسیاری از معضلات کشور باشند؛ اما متاسفانه به دلیل مخالف سازمان محیط زیست استفاده از این فناوری در حجم زیاد، جایگاه ضعیفی در ایران دارد و با جدیت پیگیری نمیشود و در حال حاضر استفاده از آب شیرین کنها به مجتمعهای صنعتی و بعضی مناطق حاشیه خلیج فارس محدود میشود. با توجه به افزایش تقاضای مصرف آب آشامیدنی، صنعتی و کشاورزی در ایران و جهان، مقوله تأمین آب و تصفیه فاضلاب موضوعی حیاتی در زمان کنونی و آینده خواهد بود و توجه به این امر با تعریف پروژههای گوناگون در قالب برگزاری مناقصات آب و فاضلاب رهیافتی درخور توجه است.