نیروگاههای بادی چتر نجات صنعت برق میشوند
علیرغم اینکه ایران، کشوری خشک و نیمه خشک است و با محدویت منابع آب و توزیع غیرمتوازن زمانی و مکانی بارشها دستوپنجه نرم میکند اما روزهای آفتابی زیاد و تونلهای باد قابل ملاحظهای دارد؛ به طوری که براساس مطالعات انجام شده، حداقل ۳۰ هزار مگاوات ظرفیت احداث نیروگاه بادی در ایران شناسایی شده است که همین رقم حدود نیمی از اوج بار را تأمین میکند.
متن خبر :
هماکنون ۴۴۵ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در ایران در حال احداث و ظرفیت نصب شده انرژیهای نو کشور هم به ۶۸۰ مگاوات رسیده است؛ همچنین تاکنون ۹۸ نیروگاه تجدیدپذیر مگاواتی در کشور نصب شده و ۴۵ نیروگاه مگاواتی دیگر نیز در حال احداث است که ۴۲ درصد نیروگاههای تجدیدپذیر از نوع خورشیدی، ۴۱ درصد از نوع بادی، ۱۳ درصد از نوع برقآبی کوچک، دو درصد از نوع بازیافت حرارت و دو درصد نیز از نوع زیست توده است.
این در شرایطی است که امروزه دشتهایی در اقصی نقاط ایران میتواند به مزرعههای خورشیدی برای تولید برق پاک و مطمئن تبدیل شود که حتی امکان صادرات آن نیز وجود دارد. تاجاییکه طبق اعلام رضا اردکانیان - وزیر نیرو - درصددیم تا ظرفیت نصب شده ۷۰۰ مگاواتی فعلی نیروگاههای تجدیدپذیر را تا پایان برنامه ششم توسعه به ۵۰۰۰ مگاوات برسانیم و مطمئناً به روند توسعه این بخش ادامه خواهیم داد.
به گفته وی، در بخش نیروگاههای بادی، بر اساس مطالعات انجام شده تا ۳۰ هزار مگاوات ظرفیت داریم؛ در صورتی که در ساعات اوج مصرف برق، مصرف ما کمتر از ۶۰ هزار مگاوات است؛ بنابراین اگر بتوانیم به نحو مناسبی مصرف را مدیریت کنیم، میتوانیم تا ۵۰ درصد اوج بار فعلی را فقط از انرژی باد تأمین کنیم.
این صحبتها در شرایطی است که چندی پیش سیدهاشم اورعی - رئیس هیأت مدیره انجمن انرژی بادی ایران - با تاکید به این مساله که برنامههای پنج ساله درباره انرژیهای تجدیدپذیر اجرا نشده است، گفت: در طول پنج سال برنامه، این مساله پیگیری نشد که روند اجرای برنامه چگونه طی میشود؛ بعد از پنج سال همان برنامه را مجدداً برای برنامه ششم توسعه در نظر گرفتند.
وی، با اشاره به لزوم بازنگری در مدل توسعه اقتصادی مناطق شرقی کشور تاکید کرد: درست است که در این مناطق با مشکلاتی همچون کمبود باران و خشکسالی مواجهیم، اما باید خوشحال بود که میتوان از پتانسیل باد و خورشید موجود در این مناطق استفاده کرد.
رئیس هیأت مدیره انجمن انرژی بادی ایران با تاکید بر این مساله که متأسفانه تاکنون از قابلیتهای موجود در بخش باد و خورشید استفاده نشده است، تصریح کرد: لازم است که دولت به قابلیتهای موجود در این حوزه توجه بیشتری کند. البته چندی پیش با وزیر نیرو جلسهای را برگزار و درباره چالشها و مشکلات موجود در این صنعت مذاکره کردیم که وزیر نیرو نیز طی مذاکرات وعده همکاری توسعه تجدیدپذیرها دادند لذا امیدواریم که در آینده شاهد شرایط موجود در این صنعت نباشیم.
بهطور کلی باید گفت که کمآبی یکی از دغدغههای جدی در ایران بوده و روی آوردن به صنعت کممصرف در آب، گامی مهم در تحولات صنعتی و اقتصادی است؛ از اینرو راهاندازی نیروگاههای بدون نیاز به آب اهمیت زیادی دارد؛ در همین راستا نیز وزارت نیرو درجهت حمایت از سرمایهگذاران گامهایی را برداشته است.
سیاست حمایت از سرمایهگذاری و فناوری بهگونهای در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته که در این نگاه حمایتی زمین در اختیار متقاضیان قرار میگیرد و با این روند به زودی نیروگاههای دیگری در سطح کشور راهاندازی خواهد شد.
برنامهریزیهای وزارت نیرو بهگونهای است که طبق اعلام همایون حائری - معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی - تا پایان دولت دوازدهم نیز تداوم دارد که با جذب بخش خصوصی و همراهی مسئولان، ظرفیت تولید برق خورشیدی تا پایان دولت دوازدهم به ۴۰۰۰ مگاوات میرسد.
به گفته وی، رویکرد صنعت برق در تولید برق استفاده از انرژیهای نو و افزایش ظرفیت دو برابری نسبت به قبل است، چراکه تا پایان سال ۱۳۹۵ ظرفیت تولید برق از انرژی خورشیدی به میزان ۲۵۰ مگاوات بود و در سال ۱۳۹۶ این عدد به ۵۰۰ مگاوات رسید و تا پایان امسال نیز تا ۱۰۰۰ مگاوات خواهد رسید.
انرژیهای پاک، سهم ۲۱ درصدی در تولید برق ایران دارد که براساس برنامهریزیهای صورت گرفته باید این عدد به ۳۰ درصد برسد که برای این مهم نیز برنامههای زیادی در نظر گرفته شده و به نظر میرسد که دولت نگاه ویژهای به توسعه تجدیدپذیرها و حمایت از بخش خصوصی در این حوزه دارد.